Mainos

Niinistö puolusti virkamiehiään eduskunnassa

Poliitikkojen ja virkamiesten suhteet puhuttivat eduskuntaa illalla, kun kansanedustajat jatkoivat kolmatta päivää talousarvion lähetekeskustelua. Valtiovarainministeri Sauli Niinistö (kok.) arveli, että monet virkamiehiä syytelleet poliittiset päätöksentekijät olivat itse asiassa haluttomia ottamaan vastuuta yhdessä tehdyistä ratkaisusta.

Budjettikeskustelussa ovat muutamat hallituspuolueidenkin edustajat viitanneet valuuttakurssien muutoksen aiheuttamiin leikkauksiin ja siirtomäärärahojen karsimiseen. Näitä budjettiriiheen tuotuja esityksiä on kuvailtu valtiovarainministeriön virkamiesten kehittämiksi tempuiksi.

Niinistö torjui näkemyksiä, joiden mukaan dollarin kurssinousua olisi käytetty tekosyynä jatkoleikkausten tekemiseen. Hän muistutti lisäksi ilmoittaneensa heinäkuun lopussa kaikille ministereille selväsanaisesti, että leikkauksia tullaan tekemään lisää budjettiriihessä.

Ryhmänjohtajat uikuttivat

Niinistön mukaan hänelle oli järkytys se, että budjettiriihen aikana pidetyn dollarin kurssimuutosta koskeneen tiedotustilaisuuden jälkeen "muutama ryhmänjohtaja joutaa taivastelemaan", että tämä on karmeaa kikkailua ja tästä emme tienneet mitään.
-Sillä tempulla, että mentiin uikuttamaan luotiin koko tämä uutispohja, Niinistö sanoi. Hänen mielestään miina on itse rakennettu, eikä sitä ole kohtuullista panna virkamiesten piikkiin.

SDP:n ryhmänjohtaja Erkki Tuomioja luonnehti tiistaina keskustelun alkuvaiheessa budjettiriihen eräitä tapahtumia virkamiesten "avoimesti kansanvaltaa halveksivaksi kikkailuksi". Niinistö kuvaili Tuomiojan näkemystä masentavaksi. Kun tulee vaikea paikka, ei pitäisi mennä virkamiehen selän taakse, hän neuvoi.

Tartuntakahvat ovat vähenemässä

Matti Vähänäkki (sd.) pohdiskeli, ovatko rengit eli virkamiehet nousemassa isänniksi. Hän muistutti, että budjetteihin tuodaan nykyisin yhdisteltyjä menokohtia, joita kutsutaan könteiksi. Niiden käytöstä päättävät eri tahoilla olevat virkamiehet. Perusteluksi on sanottu, että kansanedustajan pitää keskittyä laajempiin ja korkeatasoisiin asioihin. Siltarumpupolitiikan ajan on sanottu olevan ohi.

Vähänäkin mielestä kansanedustajan "tartuntakahvoja" eri asioihin pitäisi lisätä eikä vähentää. Tähän kuvaan ei hänen mukaansa sovellu talousarviokirjan ylimalkaistaminen eikä se, että kansanedustajien kirjallisten eduskuntakyselyjen määrä rajattaisiin tiettyyn lukumäärään.

Vasemmistoliiton Pekka Saarnio huomautti, että valtiontaloudenkin takana on arvovalintoja. Kun on kysymys kansalaisten hädän lievittämisestä, sen valitetaan tapahtuvan velaksi. Kun taas kysymys on asevarustelusta, velka unohdetaan.

Myös Antero Kekkonen (sd.) arveli, ettei virkamies ratsasta arvoilla vaan numeroilla. Poliitikkojen on luotava se arvopohja, millä päätöksiä tehdään. Budjettipuheet jatkuvat vielä huomennakin. Halukkaita puhujia on jäljellä vielä viitisenkymmentä.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.