Mainos

Niinistö ei anna pois valtiovarainministeriötä

Kokoomuksen puheenjohtaja Sauli Niinistö pitää valtiovarainministeriötä ulkoministeriötä paljon tärkeämpänä paikkana. Tämän takia hän ei suostunut pääministeri Paavo Lipposen tarjoukseen vaihtaa paikka ulkoministerin salkkuun.

Niinistö, Sauli


-Valtiovarainministerin salkusta luopuminen olisi merkinnyt sisäpolitiikan värisuoraa, Niinistö sanoi STT:lle torstaina. Lipponen kertoi Suomen Kuvalehden haastattelussa tarjonneensa ulkoministerin paikkaa kokoomukselle presidenttivaalien jälkeen. Niinistön mukaan Lipposen ehdotus tuli vaalien jälkeisellä viikolla.

-Hän oli ilmeisesti kuullut sellaisia käsityksiä, että tällaisia haluja olisi. Minä en nähnyt siihen mitään mahdollisuutta, Niinistö sanoi. Niinistö ei sen suuntaisia toiveita ollut elätellyt. Hän ei halunnut arvioida miksi Lipponen teki tarjouksensa ja kertoi siitä julkisuuteen.

-Täytyy ottaa huomioon, että ulkoministeri on toimija presidentin ja pääministerin välimaastossa ja alapuolella, Niinistö perusteli kieltäytymistään. Vastuunjakoa ulkopolitiikan alalla voisi Niinistön mielestä lisätä siten, että ulkomaankauppaministeri Kimmo Sasi saisi johtaa Suomen valtuuskuntaa joko EU:n laajentumisneuvotteluissa tai hallitustenvälisessä konferenssissa.

Sasi nimitettiin molempien valtuuskuntien johtoon viime perjantaina, mutta presidentti Martti Ahtisaari saneli pöytäkirjaan lausuman, jonka mukaan valtuuskuntien johtaminen pitää siirtää ulkoministerille kun uusi ulkoministeri Erkki Tuomioja nimitetään.

-Se voisi olla hyvä. Siinä tulisi vastuunjakoa, Niinistö sanoi Lipposen ajatuksesta, että Sasi johtaisi yhtä valtuuskuntaa, Tuomioja toista. Niinistö ei esittänyt mitään toiveita sen suhteen, kumpi valtuuskunta Sasille jätettäisiin. Hän piti selvänä, että Sasin nimitys kahden valtuuskunnan johtoon katsottiin alusta lähtien väliaikaiseksi, eikä uskonut siihen, että Sasi johtaisi kumpaakin.

Lipponen oli tarjonnut ulkoministeriötä kokoomukselle jo ensimmäistä hallitustaan muodostaessaan 1995, mutta Niinistö valitsi silloinkin valtiovarainministeriön.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.