NHL:n kesämarkkinoilla suomalainen tilipäivä ja siirtovonkale – MTV Urheilu listasi kuumimmat vapaana olevat pelaajat

4:02
Ville Nieminen kertoo koronaviruksen vaikutuksista NHL-pelaajien palkkapussiin.

NHL-kauden ollessa keskeytyksissä Pohjois-Amerikassa koko ajan pahenevan koronaviruspandemian takia on hyvä tehdä katsaus ilman sopimusta olevien suomalaispelaajien asetelmiin. MTV Urheilu listasi mielenkiintoisimmat nimet yhteen.

Roope Hintz, Dallas

60 ott. 19+14=33

Kolmen vuoden tulokassopimus umpeutuu tämän kauden jälkeen, joten neuvottelee rajoitettuna vapaana pelaajana ensisijaisesti nykyisen seuransa kanssa. Kuuluu Dallasin varsin kokeneen hyökkäyskaluston nuorempaan siipeen ja on ehdottomasti seuran suunnitelmissa tulevaisuuteenkin. Starsin sopimustilanne ensi kautta ajatellen on varsin mallillaan. Hintzin tilanteessa jännitettävää riittää lähinnä siinä, mihin hänen palkkansa asettuu muihin ikätovereihinsa nähden, mutta edessä on joka tapauksessa tuntuva palkankorotus. Kausi on ollut hyvä, mutta olivatko odotukset jopa liian kovat?

Mikael Granlund, Nashville

63 ott. 17+13=30

Runkosarjan huima tasonnosto teki Granlundista hetkessä yhden koko liigan kuumimmista vapautuvista pelaajista. Myös NHL:n ytimessä toimiva Sportsnet nostaa Granlundin mielenkiintoisimpien nimien listalle ja ennustaa suomalaiselle seuran vaihtoa. Alku Nashvillessa oli erittäin hankala, mutta kauden kääntyessä loppupuolelleen Granlund kiskoi välillä yksin joukkueensa voittoon. Maaliskuun viidessä ottelussa syntyi tosin vaatimattomasti vain yksi syöttöpiste.

Sami Vatanen, Carolina

47 ott. 5+18=23

Puolustajan jalkavamma katkaisi kauden helmikuun alussa. Kaupattiin loukkaantuneena New Jerseysta Carolinaa, jossa pelikunto todettiin heikoksi vielä viime kuun lopussa. Paluuaikataulu yhä auki. On nauttinut mukavaa 4,9 miljoonan dollarin palkkaa nelivuotisella sopimuksellaan, ja 28-vuotiaana hänellä olisi vielä annettavaa NHL:ssä.

Erik Haula, Florida

41 ott. 12+10=22

Rikkonainen kausi on tarjonnut 29-vuotiaalle Haulalle sekä loistavia onnistumia, mahtavia pisteputkia kuin myös rankkoja kokemuksia henkilökohtaisella puolella. Kauppa Carolinasta Floridaan tuli pienenä yllätyksenä, mutta koska kyseessä on sopimuksen viimeinen kausi, lyhyeltä vuokrasopimukselta haiskahtava siirto oli looginen vaihtoehto. Loukkaantumiset ovat luoneet epävarmuutta, mutta toisaalta 2,75 miljoonan dollarin palkka ei päätä huimaa.

Mikko Koivu, Minnesota

55 ott. 4+17=21

Kieltäytyi siirtoikkunan sulkeutuessa purkamasta kaupan estävää sopimuspykälää pitkäaikaisen seuransa tätä kysyessä. Ratkaisussa oli havaittavissa jo uran lopun enteitä. 37-vuotias Wild-kapteeni olisi vielä voinut lähteä tunnustelemaan menestysmahdollisuuksia muista seuroista, mutta siihen hän ei halunnut ryhtyä. Toki jatko Minnesotassa on edelleen mahdollinen, mutta jotain uutta paikalleen jämähtäneen seuran olisi keksittävä. Aiemman megasopimuksen jälkeen palkka on ollut viimeiset kaksi vuotta 5,5 miljoonassa dollarissa.

Joonas Korpisalo, Columbus

37 ott. / päästetyt maalit ottelua kohti 2,60 / 91,1%

Sensaatiomainen kausi katkesi ikävään loukkaantumiseen ennen vuodenvaihdetta, minkä myötä latvialainen Elvis Merzlikins valtasi pelipaikan ja fanien sydämet otteillaan. GM Jarmo Kekäläisellä on edessään kinkkinen neuvotteluasetelma, sillä molemmat 25-vuotiaat veskarit ovat tänä kesänä samassa tilanteessa rajoitettuina vapaina pelaajina. Luopuako toisesta vai tarjotako molemmille samanlaisia papereita?

Markus Granlund, Edmonton

34 ott. 3+1=4

Joko kaikki läntisen Kanadan NHL-seurat läpi kiertänyt Granlund on tällä kaudella joutunut tyytymään myös farmissa pelaamiseen. On pitänyt esimerkiksi Miikka Salomäen tapaan sitkeästi kiinni NHL-unelmastaan, vaikka isompaa roolia ja mukavaa tienestiä olisi taatusti tarjolla niin KHL:ssä kuin Sveitsin liigassakin. Tällä kaudella tarjolla on/olisi ollut myös pudotuspelejä Edmontonin kanssa, missä hänen kaltaisilleen raatajille piilee aina mahdollisuus suurtekoihin.

Juuso Riikola, Pittsburgh

36 ott. 1+6=7

On viettänyt välillä pitkiäkin pätkiä kokoonpanon ulkopuolella, mutta tämän vuoden puolella peliaikaa on tullut jo enemmän. Pakiston ollessa täydessä iskussaan vakiopaikkaa ei silti ole tuntunut aina löytyvän. Penguinsissa mahdollisuus menestykseen on hyvä, joten keväällä olisi saattanut olla tarjolla roolia myös pudotuspeleistä. Ennakkoluuloton lähtö NHL:ään kevään 2018 MM-kisojen jälkeen on ollut joka tapauksessa kannattava ja kasvattava kokemus.

Antti Suomela, San Jose

20 ott. 1+6=7

Lännen viimeiseksi sukeltanut Sharks elää pahan remontin keskellä. Playoff-mahdollisuuksien jo mentyä myös Suomela on saanut tilaisuutensa kokoonpanossa. Rooli on kuitenkin pieni ja samalla tulevaisuuden näkymät NHL:ssä varsin laihat. Euroopassa odottaisi iso rooli monessa hyvässä seurassa.

Sami Niku, Winnipeg

17 ott. 0+5=5

On joutunut Jets-valmentaja Paul Mauricen koirankoppiin AHL:n hirmutehoistaan huolimatta. Ura ison liigan puolella ei ole ottanut auetakseen, vaikka Winnipegin puolustus oli alkukaudestakin todella ohuessa. Taustalla on pakosti oltava ainakin osasyynä kurinpalautus Niku aiemmista puheista. Tämän vuoden puolella vastuuta on tullut enemmän, mutta säkenöiviä otteita ei ole nähty. 23-vuotiaana Niku on rajoitettuna vapaana pelaajana seurallaan edelleen loppuun katsomaton kortti. Jonkinlainen parin vuoden siltasopimus on hänelle todennäköisin vaihtoehto uran jatkoksi.

Markus Hännikäinen, Arizona

AHL 35 ott. 10+12

26-vuotias Hännikäinen on joutunut yllättäen viettämään koko kauden AHL:n puolella oltuaan aiemmin varsin toimiva palanen Columbus Blue Jacketsin työtä pelkäämättömässä joukkueessa. Kekäläinen kuitenkin kauppasi sähäkän suomalaisen siirtorajan umpeutuessa seitsemännen kierroksen varausoikeutta vastaan Arizonaan, jossa peliaikaa ei vielä NHL:n puolella ehtinyt tulla. Omaa ehdottomasti edellytykset NHL-pelaajaksi jatkossakin.

Myös he ovat ilman sopimusta:

Miikka Salomäki, Nashville
27 v. / NHL 5 ott. 1+0, AHL 49 ott. 7+12

Jani Hakanpää, Anaheim
27 v. / NHL 5 ott. 1+0, AHL 47 ott. 1+12

Oliwer Kaski, Carolina
24 v. / AHL 54 ott. 13+12

Aleksi Saarela, Florida
23 v. / NHL 9 ott. 2+2, AHL 48 ott. 12+20

Henrik Borgström, Florida
22 v. / NHL  4 ott. 0+0, AHL 49 ott. 11+12

Kaapo Kähkönen, Minnesota
23 v. / NHL 5 ott. 2,96 – 91,3% / AHL  34 ott. 2,07 – 92,7%

Kevin Lankinen, Chicago
24 v. / AHL 21 ott. 3,03 – 90,9%

Kasimir Kaskisuo, Toronto
26 v. / NHL 1 ott. 6,00 – 84,2 / AHL 27 ott. 2,79 – 90,9%

Christopher Gibson, NY Islanders
27 v. / AHL 25 ott. 2,78 – 91,4%

Oula Palve, Dallas
28 v. / AHL 60 ott. 3+10

Teemu Kivihalme, Toronto
24 v. / AHL 55 ott. 4+14

Vili Saarijärvi, Arizona
22 v. / AHL 38 ott. 0+7

Joni Tuulola, Chicago
24 v. / AHL 56 ott. 2+6

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja

    MTV Oy on osa Teliaa. Yrityskaupan myötä olemme päivittäneet tietosuojasivustomme ja tietosuojakäytännöt. Päivitetyt tietosuojakäytännöt astuvat voimaan 15.4.2020. Lue lisätietoja tästä.