NHL-lainojen paluumuutto on alkanut, mutta SaiPa kulkee vastavirtaan – toimitusjohtaja Jussi Markkanen kertoo, mistä on kysymys

Maalikooste: SaiPa - Sport 4:12
Jarno Koskiranta ratkaisee SaiPalle jatkoaikavoiton – katso SaiPa–Sport-ottelun maalit täältä.

NHL-pelaajien liikenne on kääntynyt Suomesta takaisin kohti Pohjois-Amerikkaa, kun NHL-seurat kutsuvat pelaajiaan takaisin valmistautumaan harjoitusleirien alkamiseen. SM-liigassa SaiPa kulkee vastavirtaan. Joukkue on viikon sisään sopinut kahdesta NHL-lainasta.

Maanantaina Ässät tiedotti Montreal Canadiensin kutsuneen Jesperi Kotkaniemen valmistautumaan NHL-kauteen. Viime viikolla samanlaisen kutsun Jokerien Mikko Lehtoselle esitti Toronto Maple Leafs. 

NHL-lainojen paluumuuton voi odottaa vain kiihtyvän, kun NHL:n odotettu alkamisajankohta lähestyy.

Lappeenrantalaisen SaiPan kohdalla liikenne on kulkenut vastakkaiseen suuntaan. Viime viikolla seura ilmoitti Calgary Flamesin palkkalistoilla oelvan Eetu Tuulolan liittyvän joukkueeseen. Maanantaina kerrottiin Boston Bruinsin Urho Vaakanaisen lainasopimuksesta.

SaiPan toimitusjohtaja Jussi Markkanen sanoo Vaakanaisen itse kysyneen mahdollisuutta liittyä SaiPan joukkueeseen. Markkasen mukaan seurassa tiedostetaan, että laina voi jäädä hyvin lyhyeksi.

– Haluttiin antaa täältä Bostoniin lähteneelle pelaajalle mahdollisuus pelata. Toki tiedostetaan se, että laina voi olla lyhytaikanen, Markkanen sanoo MTV Urheilulle. 

Markkasen mukaan myös SaiPa hyötyy Vaakanaisen pelipanoksesta, vaikka se jäisikin lyhytaikaiseksi. Viime lauantain ottelusta SaiPalta puuttui kolme puolustajaa. Markus Kojon ja Veeti Vainion odotetaan palaavan pian, mutta Jimi Jalosen kausi on ohi.

– Lyhytaikaisestakin lainasta on meillekin hyötyä.

Silti Vaakanainen oli Markkasen mukaan erityisasemassa.

– Ei olisi varmaan otettu ketään muuta kuin Vaakanainen. Tuli kysymys, olisiko mahdollista tulla lainalle pelaamaan. Nähtiin tämä kaikkien kannalta parhaaksi ratkaisuksi.

Alkukauden aikana SaiPa ei hankkinut NHL-lainapelaajia, mutta nyt heitä on tullut joukkueeseen lyhyen ajan sisällä jo kaksi. Markkasen mukaan kyse ei ole muutoksesta pelaajapolitiikassa, vaan tulijoilla paikataan aukkoja joukkueessa.

Puolustajien lisäksi hyökkääjät Filip Krivosik ja Ville Vainikainen ovat loukkaantuneena, Tomi Iso-Mustajärvi jätti hiljattain SaiPan ja siirtyi Slovakiaan.

– Täytimme aukkoja junioreista. Nyt pystyimme palauttamaan juniorit takasin, kun saimme pelaajia. Saadaan rosteri täyteen.

Vajausta on rosterin lisäksi SaiPan taustajoukoissa, kun yt-neuvotteluiden seurauksena lomautetut valmentajat ja urheilujohto puuttuvat rivistä. SaiPan peliä on viimeisen viiden ottelun ajan johtanut a-juniorien valmentajan paikalta nostettu Ville Hämäläinen apunaan viime kauteen pelaajauransa lopettanut SaiPa-ikoni Ville Koho ja Markkanen.

Hämäläisen johdolla SaiPa on voittanut kaksi viidestä ottelustaan, joten tahti ei ole ainakaan huonontunut päävalmentaja Tero Lehterän aikaan verrattuna. Markkasen mukaan päävalmentaja, palaa penkin taakse kuitenkin tammikuun alussa.

– Tällä hetkellä lomautukset ovat vuoden loppuun. Tämän hetkisen tiedon mukaan 1.1. he palaavat töihin.

Lue myös:

    Uusimmat