New Yorkin hanukkajuhlaiskun epäilty sai viharikossyytteet - mies kirjoitti antisemitistisiä näkemyksiä ennen iskua

0:15
Videolla silminnäkijän kuvaamaa materiaalia rikospaikalta viime lauantailta.

Yhdysvaltain viranomaiset ovat nostaneet viharikossyytteet juutalaisten hanukkajuhlaan iskenyttä miestä vastaan. Epäillyn on kerrottu viitanneen päiväkirjoissaan natsi-Saksan johtajaan Adolf Hitleriin.

Epäilty sai jo aikaisemmin syytteen viidestä murhan yrityksestä.

Mies tunkeutui lauantaina Monseyssä lähellä New Yorkin kaupunkia rabbin kotona pidettyyn hanukkajuhlaan ja puukotti viittä ihmistä.

Tuomioistuimelle jätetyn kanteen mukaan 37-vuotias mies oli merkinnöissään kirjoittanut antisemitistisiä eli juutalaisvastaisia näkemyksiä, viitannut natsikulttuuriin ja piirtänyt hakaristejä.

Yhdysvaltain keskusrikospoliisi FBI:n allekirjoittamassa kanteessa todettiin, että syytetyn puhelimen internetselaimessa oli avattu artikkeli, jonka otsikossa kerrottiin New Yorkin kaupungin poliisin lisäävän läsnäoloa juutalaisnaapurustoissa. Mies oli myös kirjoittanut selaimeensa neljästi 9. marraskuuta ja 16. joulukuuta välisenä aikana, miksi Hitler vihasi juutalaisia ja etsinyt tietoa "sionistitemppeleistä" New Yorkin alueella.

Asianajaja: Syytetyllä ei antisemitististä taustaa

New York Timesin mukaan epäilty on kärsinyt mielenterveysongelmista, ja asianajaja aikoo pyytää mielentilatutkimusta. Asianajajan aikaisemman lausunnon mukaan epäillyllä ei ole antisemitististä taustaa eikä hän kuulu mihinkään viharyhmään.

Juutalaisvastainen väkivalta on yleistynyt viime vuosina. Lokakuussa 2018 valkoisen ylivallan kannattaja käveli synagogaan Pittsburghissa ja surmasi 11 ihmistä. Aiemmin tässä kuussa kuusi ihmistä, mukaan lukien kaksi epäiltyä, kuolivat ampumisessa kosher-elintarvikekaupassa Jersey Cityssä New Jerseyn osavaltiossa.

 

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja