Mainos

Nestetasapaino heittää helteillä

Poikkeuksellisen pitkään jatkuneet helteet ovat alkaneet näkyä ihmisten terveyden heikkenemisenä. Terveyskeskukseen on hakeutunut paljon potilaita, joiden huono olo johtuu joko liian paljosta tai liian vähästä nesteen juomisesta.

- Joka päivä tällaisia potilaita tulee meille muutama, ylilääkäri Jukka Toivonen Helsingin Haartmanin sairaalasta kertoo.

Tyypillisesti neste- ja suolatasapainon heittely vaivaa iäkkäitä ja sydänsairaita. Oireet sekä nestevajauksessa että liiallisessa juomisessa ovat samanlaisia.

- Oireita ovat huonovointisuus, heikotus ja huimaus. Syy löytyy sitten usein vasta laboratoriokokeissa. Nestetasapainon heittelystä kärsivät usein ne, joilla on jokin taustasairaus ja lääkkeitä käytössä, Toivonen kertoo.

Elimistön suolatasapaino on kuumalla kovilla siksi, että ihminen menettää hikoillessaan sekä nestettä että suolaa.

Viinan viemät selviävät syksyllä

Alkoholi on diureetti, eli sen runsas nauttiminen lisää virtsan eritystä. Helteillä moni ei muista nauttia alkoholin ohella riittävästi alkoholittomia juomia.

Päivystyspoliklinikoilla tai päihdeongelmaisten hoitopaikoissa ei kuitenkaan ole vielä havaittu ruuhkaa. Sekä Haartmanin sairaalassa että A-Klinikkasäätiössä odotetaan, että päihdeongelmien vuoksi hoitoon hakeudutaan vasta syksyllä.

- Tyypillisesti tämä ruuhka alkaa vasta lomien loputtua, heinäkuun lopulla ja elokuussa, ylilääkäri Toivonen sanoo.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.