Mainos

Neljä syytä, miksi pörssit syöksyvät maailmalla – asiantuntijat pitävät uusinta käännettä hyvänä asiana

1:54

New Yorkin pörssin Dow Jones -indeksi on laskenut yli 1800 pistettä perjantain ja maanantain aikana. Eilen tapahtunut 4,6 prosentin syöksy on suurin pudotus sitten Euroopan velkakriisin syksyllä 2011.

Myös Aasian ja Australian pörssikurssit ovat laskeneet Yhdysvaltojen viime päivien laskun myötä.

CNN on listannut neljä syytä sille, miksi kurssit ovat nyt laskussa.

1. Nouseeko ohjauskorko?

Pörssit ovat nousseet pitkään tasaisesti vahvan taloustilanteen johdosta. Työttömyys on Yhdysvalloissa historiallisen alhaalla ja avoimia työpaikkoja on työttömiä enemmän.

Yhtiöt ovat alkaneen maksaa suurempia palkkoja pitääkseen kiinni nykyisistä työntekijöistä ja houkutellakseen uusia. Lopulta yritysten on kulut kattaakseen pakko nostaa tuotteidensa hintoja. Tätä kutsutaan inflaatioksi.

Pitkään kasvaneen talouden vuoksi inflaatio on sitkeästi pysynyt pitkään matalalla. Keskuspankki ei ole voinut nostaa ohjauskorkoa lähes vuosikymmeneen, koska sen on pelätty latistavan toipuvaa taloutta ja johtavan hintojen laskuun.

Yhdysvaltain keskuspankin suunnitelmissa oli nostaa korkoja hitaasti tänä vuonna, mutta inflaation kasvaessa se saattaa tehdä jyrkempiä muutoksia.

2. Lainat kallistuvat

Keskuspankkien nostaessa ohjauskorkojaan rahan lainaaminen kallistuu. Se tarkoittaa sitä, että yritysten on maksettavat lainoistaan enemmän ja se johtaa pienempiin voittoihin. Samalla yksityisten ihmisten asunto- ja kulutuslainat kallistuvat.

Pörssikurssit ovat olleet voimakkaassa kasvussa, koska yritysten voitot ovat kasvaneet tasaisesti. Sijoittajat ovat palkinneet hyvin suorittaneet yhtiöt ostamalla osakkeita ja samalla niiden arvo on noussut.

Jos ohjauskorko nousee jyrkästi, kurssit yleensä laskevat ja sijoittajat huolestuvat yritysten tulosten heikkenemisestä.

3. Turvaa joukkovelkakirjoista

Osakkeet ovat olleet haluttuja, koska ne ovat tarjonneet joukkovelkakirjoja parempia tuottoja. Osakkeisiin liittyy kuitenkin valtion takaamia joukkovelkakirjoja suurempi riski. Saattaa olla, että sijoittajat haluavat myydä pitkään arvoaan kasvattaneet osakkeet ja ostaa tilalle turvallisempia vaihtoehtoja.

Inflaatio on pahaksi myös joukkovelkakirjoille. Lainaamisen kustannusten kasvaessa sijoittajat odottavat suurempia tuottoja. Turvallisia tuottoja tarjoavat joukkovelkakirjat saattavat kuitenkin tehdä osakkeista vähemmän houkuttelevia.

4. Liian ylös, liian nopeasti

Osakekurssit ovat olleet jyrkässä nousussa yli vuoden ajan ja tämä ei ole asiantuntijoiden mukaan tervettä. Analyytikot ovat arvioissaan odottaneet viiden ja jopa kymmenen prosentin korjausliikettä jo pitkään.

He pitävät korjausliikettä hyvänä asiana, sillä se tekee osakkeista halvempia ja sijoittajille houkuttelevampia. Varsinkin jos yritys taustalla suorittaa hyvin.

Nyt sijoittajien on syytä seurata markkinaliikkeitä tarkasti ja miettiä, että onko kyseessä väliaikainen notkahdus ja suuremman korjausliikkeen alku.  

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.