Nelikymppistä miestä syytetään iäkkään isänsä murhasta Juvalla: Henkirikos tehtiin erityisen raa'alla tavalla – vahingoitti ruumista vielä kuoleman jälkeen

Nelikymppistä miestä syytetään isänsä murhasta Etelä-Savon käräjäoikeudessa. Miehelle luettiin tänään syytteet murhasta ja hautarauhan rikkomisesta. Epäillyt rikokset tapahtuivat Juvalla 12.-13. marraskuuta viime vuonna.

Henkirikos tapahtui murhasta epäillyn miehen omakotitalossa. Iäkäs isä asui poikansa luona.

Epäilty on pääosin myöntänyt syytteessä kuvatun teon, mutta omasta mielestään hän toimi psykoosissa harhojen vallassa.

Puolustuksen mukaan miehellä on aiemmin todettu aspergerin oireyhtymä ja ADHD.

Miehelle tehtiin jo ennen oikeudenkäyntiä mielentilatutkimus. Sen lopputulos kerrotaan oikeudenkäynnissä.

Oikeudenkäyntiin on varattu kolme päivää tällä viikolla.

Pudotti isänsä kaivoon

Syytteen mukaan mies surmasi isänsä tahallaan ja raa'alla tavalla. Haastehakemuksessa todetaan, että mies halusi tappaa isänsä.

Puolustuksen mukaan miehellä oli hyvät ja läheiset välit isänsä kanssa eikä hänellä terveenä ollessaan ollut mitään syytä vahingoittaa isäänsä.

– Syytetyllä vallinnut psykoosi ja siihen liittyvät painostavat ajatukset ovat saaneet hänet toimimaan tällä tavalla, puolustuksen vastauksessa todetaan.

Haastehakemuksen mukaan mies kantoi isänsä olohuoneen sohvalta ulos sakokaivon viereen, jossa hän löi miestä keittiöveitsellä vasempaan kyynärvarteen siten, että siitä aiheutui kyynärvarren lävistävä pistovamma. Tämän jälkeen mies pudotti isänsä sakokaivoon.

Sakokaivo eli saostussäiliö erottelee jäteveden ainesosia. Sakokaivot rakennetaan betonista tai muovista. Sakokaivo oli sisähalkaisijaltaan lähes metrin ja sen kokonaissyvyys oli runsaat kolme metriä.

Yritti hukuttaa isänsä kaivoon

Mies kävi välillä muualla ja palattuaan hän huomasi, että isä onkin elossa kaivossa.

Syytteen mukaan mies haki sisältä talosta hiilivetimen ja yritti sitä apuna käyttäen hukuttaa isänsä painaen häntä veden alle. Se ei kuitenkaan onnistunut. Mies yritti yhä lyödä hiilivetimellä isäänsä.

Lyöntien aikana isä pyysi poikaansa lopettamaan. Hän yritti suojata päätään käsillä.

Syytteen mukaan lyöntejä oli ainakin kymmenen kappaletta. Lyönnit osuivat isää pään, niskan ja hartioiden alueelle. 

Kaivossa ei ollut vettä riittävästi, joten mies kävi avaamassa kylmävesihanan ja alkoi täyttää kaivoa kylmällä vedellä.

Lopulta hiilivedin putosi kaivoon, jonka jälkeen poika otti käyttöönsä kaivon vieressä olleen puutukin, jonka päässä oli ruuvi. Poika löi sillä isäänsä useita kertoja vartaloon, alaraajoihin ja työnsi tukin kaivoon tarkoituksenaan tappaa isänsä. Lyödessään poika sanoi "kuole nyt saatana".

Lopuksi poika haki vielä lapion, mutta sitä hän ei enää käyttänyt, koska hän huomasi isänsä kuolleen.

78-vuotias mies kuoli lopulta hukkumalla.

Sahasi pään irti

Poikaa syytetään myös hautarauhan rikkomisesta, koska hän käsitteli isänsä hautaamatonta ruumista pahennusta herättävällä tavalla. Poika sahasi kuolleen isänsä pään irti ja jätti tämän ruumiin ja pään sakokaivoon.

Syyttäjän mukaan teko tehtiin vakaasti harkiten ja erityisen raa'alla ja julmalla tavalla.

Syytetty itse kiistää syyllistyneensä murhaan. Hänen mukaansa tekoa ei tehty vakaasta harkinnasta, vaan teko oli impulsiivinen.

Poika kertoi esitutkinnassa motiivikseen henkirikokselle sen, että hänen käsityksensä mukaan isä oli sekaantunut ihmiskauppaan.

Nelikymppinen mies otettiin kiinni 13. marraskuuta 2019, ja hän on ollut vangittuna tähän asti. Syyttäjä vaatii hänelle ensisijaisesti elinkautista vankeusrangaistusta ja toissijaisesti 12 vuoden ehdotonta vankeusrangaistusta.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja