Nelikymppinen nainen suojaamattomassa yhdynnässä tuntemattoman 14-vuotiaan kanssa – hovioikeus: Törkeää

Helsingin hovioikeus on tuominnut nelikymppisen naisen törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä ehdolliseen vankeuteen. 

Hovioikeuden tuomion mukaan vuonna 1980 syntynyt nainen oli suojaamattomassa sukupuoliyhteydessä 14-vuotiaan pojan kanssa. Nainen ja poika eivät olleet tavanneet toisiaan aiemmin. Teko tapahtui naisen asunnossa Helsingissä vuonna 2020. 

Poika oli tullut naisen asunnolle kolmen muun alaikäisen nuoren kanssa, koska nuoret tunsivat naisen tyttären. Tytär ei kuitenkaan ollut kotona tekoaikaan.  Nuorten oli tarkoitus varastaa naisen asunnolta alkoholia ja myydä se eteenpäin. 

Helsingin käräjäoikeudessa naista syytettiin törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä sekä alkoholirikoksesta. Oikeudessa nainen kertoi, että hänet oli pakotettu yhdyntään uhkaamalla veitsellä. Nainen kertoi, että hänen asunnoltaan oli myös varastettu tavaraa, muun muassa pelikonsoli. Hän myös kertoi, ettei tiennyt pojan ikää. 

Uhri asui lastensuojelulaitoksessa. 

Käräjäoikeus hylkäsi syytteet vedoten siihen, että naisen syyllisyydestä jäi varteenotettava epäily. 

Nainen tunnusti hovioikeudessa

Syyttäjä sekä uhri valittivat käräjäoikeuden tuomiosta hovioikeuteen. Hovioikeudessa syyttäjä tarkensi syytettään niin, ettei naisen väitetty tarjonneen pojalle alkoholia ennen tekoa. Syytteen tarkentamisen jälkeen nainen tunnusti olleensa pojan kanssa sukupuoliyhteydessä. 

Hovioikeus piti naisen toimintaa törkeänä, sillä naisella ja pojalla oli 25 vuoden ikäero, sukupuoliyhteys oli suojaamaton ja he eivät tunteneet toisiaan entuudestaan.

Helsingin hovioikeus tuomitsi naisen törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä 1 vuoden ja 9 kuukauden ehdolliseen rangaistukseen sekä 100 tunnin yhdyskuntapalvelukseen. 

Hovioikeuden mukaan vastaavista rikoksista saa yleensä noin kahden vuoden ehdottoman  vankeusrangaistuksen. Hovioikeus antoi tuomion kuitenkin lievempänä ja ehdollisena, koska nainen ja asianomistaja saavuttivat asiassa sovinnon, naista ei ollut aiemmin tuomittu rikoksista eikä teosta ilmennyt erityistä suunnitelmallisuutta. 

Lisäksi nainen joutuu maksamaan asianomistajalle 3 000 euron korvauksen kärsimyksestä. 

Lue myös:

    Uusimmat