Navalnyin leski: "Viranomaiset odottavat novitshokin haihtumista ruumiista" – vankilassa tapahtui kuolinpäivänä outoja

Julia Navalnaja julkaisi voimakkaan videon: "Putin tappoi mieheni" 0:36
Julia Navalnaja julkaisi tänään voimakkaan videoviestin: "Putin tappoi mieheni". Video: Aleksei Navalnyin Youtube-kanava.

Aleksei Navalnyin leski on tavannut EU:n johtoa tänään Brysselissä. Hän väitti tänään julkaistulla videolausunnolla suoraan, että Navalnyi murhattiin hermomyrkky novitshokilla.

Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Charles Michel otti Julija Navalnajan vastaan iltapäivällä. Ennen tapaamistaan julkaistussa some-viestissä leski syytti Venäjän viranomaisia salailusta ja sanoi, että Navalnyin ruumista piilotellaan siksi, että odotetaan siinä olevan novitshok-myrkyn haihtumista.

Novitshok on aikanaan Neuvostoliiton kehittämä vahva hermomyrkky, joka vaikuttaa sekä hengitettynä että iholle joutuessaan, ja se tappaa lyhimmillään minuuteissa lamauttamalla hermoston ja hengityksen.

Navalnyi yritettiin murhata neljä vuotta sitten novitshokilla, mutta hänet saatiin länteen sairaalahoitoon viime tipassa. Kaksi vuotta aiemmin venäläisagentit käyttivät ainetta Britanniassa yrittäessään murhata entisen tiedustelu-upseerin Sergei Skripalin ja tämän tyttären.

Ristiriidat kuolinajassa

Salamyhkäisyys ympäröi Navalnyin kuoleman yksityiskohtia. "Napapiirin susi" -vankileiri IK-3N viranomaiset julistivat Navalnyin kuolleeksi kello 14.19 Moskovan aikaa. 

Kuolemasta annettiin kuvaus, jonka mukaan Navalnyi oli voinut huonosti kävelyn jälkeen ja menettänyt tajuntansa melkein heti.

Viesti jatkui: "Lääkintamiehet saapuivat heti, ambulanssi kutsuttiin, mutta kaikista elvytysyrityksistä huolimatta tulokset eivät olleet myönteisiä. Ambulanssilääkärit julistivat kuoleman. Syytä tutkitaan."

Navalnyin kuolinaika on kuitenkin epäselvä. Navalnyin äidille annetussa ilmoituksessa kuolinajaksi annettiin kello 14.17 paikallista aikaa, eli kaksi tuntia ja kaksi minuuttia aiemmin kuin julkisessa tiedotteessa.

Nimetön vanki kertoi Novaja Gazeta -julkaisulle, että tieto Navalnyin kuolemasta levisi vankilassa jo aamuyöllä, eli useita tunteja ennen virallista väitettyä aikaa. 

Navalnyin ruumiin säilytyspaikkaa ei varmuudella tiedetä, mutta Navalnyin asianhoitaja käännytettiin maanantaina Salekhardin aluesairaalan ruumishuoneelta, jossa ruumista Novaja Gazetan lähteen mukaan pidetään.

Mitä vankilassa oikein tapahtui?

Vankilähde kertoi myös, että vankilassa oli edellisiltana ollut jonkinlainen outo hälinä. Vartijat olivat lähteen mukaan nopeuttaneet vankien iltatarkastuksia ja lisänneet turvatoimia.

Navalnyin kuolinaamu oli alkanut kasarmien täystarkastuksilla, ja vankien henkilökohtaisten tavaroiden, kuten puhelimien takavarikoilla. Pian sen jälkeen vankilaan oli saapunut valtuuskunta Venäjän valtion vankilahallinnosta.

Vankilähteen mukaan ambulanssi oli saapunut vasta kun Navalnyi oli todettu kuolleeksi.

Lähteen tietoja ei ole voitu vahvistaa.

Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov sanoi maanantaina, että kuolinsyytä tutkitaan mutta ruumiin luovutuksesta omaisille tai presidentti Vladimir Putinin reaktiosta Navalnyin kuolemaan ei ole kommentoitavaa.

Lue myös:

    Uusimmat