Nämä avoimet kysymykset Navalnyin kuolemasta huutavat vastausta

Täällä Navalnyi vietti viimeiset viikkonsa 0:49
Katso video: Täällä Aleksei Navalnyi vietti viimeiset viikkonsa

Varmaa on, että venäläinen oppositiopoliitikko Aleksei Navalnyi kuoli 16. helmikuuta vankeudessa. Hänen kohtaloonsa liittyy silti suuria, avoimia kysymyksiä.

Navalnyin liittolaiset ovat syyttäneet Kremliä jälkien peittelystä, koska kuoleman ympärillä on useita epäilyksiä herättäviä kysymyksiä, kertoo muun muassa The Guardian.

MTV Uutiset listasi kysymyksiä, joihin ei ole vielä vastauksia.

Kuolinsyy?

Venäjän vankilaviranomaiset kertoivat Navalnyin tunteneen kuolinpäivä perjantaina itsensä huonovointiseksi kävelyn jälkeen ja lähes menettäneen tajuntansa. Vankilaviranomaisten mukaan Navalnyia yritettiin elvyttää.

Tällä hetkellä ei tiedetä, mikä oli Navalnyin kuolinsyy. Kreml kertoi maanantaina Reutersin mukaan, että kuolinsyytutkinta on kesken.

The Guardianin mukaan Navalnyin asianajajalle ja äidille kerrottiin lauantaina, että Navalnyi kuoli "äkillisen kuoleman oireyhtymään". The Guardianin mukaan kyseessä on epämääräinen termi monille sydänsairauksille, jotka aiheuttavat äkillisen sydänpysähdyksen ja kuoleman.

Venäläisviranomaisten mukaan Navalnyin kuolinsyyn tutkinnan kestoa on sittemmin jatkettu. Asiasta kertoo Navalnyin lehdistöedustaja Kira Jarmysh viestipalvelu X:ssä.

Jarmyshin mukaan Navalnyin äidille ja asianajajille kerrottiin tänään, ettei Navalnyin kuolinsyytä ole vielä selvitetty. Lehdistöedustaja ei tiedä, kuinka kauan tutkinta vielä kestää.

– He kierrättävät meitä ympyrää ja peittelevät jälkiään, Jarmysh sanoi The Guardianin mukaan.

Hän on syyttänyt Venäjän viranomaisia valehtelusta ja viivyttelystä.

Miksi ruumiinavausta ei ole suoritettu?

Novaya Gazeta Europen eilisten tietojen mukaan ruumiille ei ainakaan vielä 17. helmikuuta mennessä oltu suoritettu ruumiinavausta. Nimettömän lääkintälähteen mukaan tämän jälkeen liikkui tieto, että sairaalan patologeja oli kielletty suorittamasta ruumiinavausta.

Miksi ruumiissa on mustelmia?

Samaisen Novaja Gazetan lääkintälähteen mukaan Navalnyin ruumiissa olisi ollut mustelmia. Tietojen mukaan mustelmat eivät olisi tulleet hakkaamisesta, mutta Navalnyi on ollut hengissä niiden aiheutuessa. 

Miksi läheisiä ei ole päästetty näkemään Navalnyin ruumista?

STT:n mukaan venäläisviranomaiset eivät toistaiseksi ole päästäneet Navalnyin äitiä tai asianajajia tämän ruumiin luokse. Näin kertoi Navalnyin lehdistöedustaja Jarmysh viestipalvelu X:ssä.

Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen täältä.

Jarmyshin mukaan Navalnyin äiti ja asianajajat saapuivat aamulla ruumishuoneelle, jossa Navalnyin ruumiin on epäilty olevan, mutta heitä ei päästetty sisään. Tiedottajan mukaan heille ei myöskään kerrottu, oliko Navalnyin ruumis ruumishuoneella vai ei. 

Miksi juuri nyt?

Navalnyin kuoleman ajankohta on herättänyt kysymyksiä. Tätä on spekuloinut viestipalvelu X:ssä muun muassa Ulkopoliittisen instituutin Mika Aaltola.

Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen täältä.

– Voisiko olla niin äärimmäisen pikkumaista, että Navalnyi’n kuolinpäivän päätti hänen vaimonsa, Yulian, paikalla olo täällä Münchenin turvallisuuskonferenssissa. Venäjää ei kutsuttu, hän kirjoitti.

Lisäksi Aaltola pohtii, että Navalnyi haluttiin hiljentää ennen Venäjällä järjestettäviä presidentinvaaleja ja mahdollista uutta liikekannallepanoa.

– Navalnyi haluttiin hiljentää tämä epäsuositun toimenpiteen alla. Navalnyi sai viestejään julkisuuteen. Nyt ei enää.

Navalnyin leski Julija Navalnaja sanoo tietävänsä tarkalleen miksi Putin tappoi hänen miehensä kolme päivää sitten.

– Tulemme kertomaan sen pian, hän sanoo BBC:n mukaan. 

Juttua päivitetty kello 14: Lisätty Navalnyin lesken kommentti.

Lue myös:

    Uusimmat