Navalnyille yhdeksän vuoden tuomio ankarimman turvallisuusluokan laitokseen

Venäjällä oikeus on todennut oppositiopoliitikko Aleksei Navalnyin syyllistyneen kavallukseen ja oikeuden halventamiseen.

Oikeuden mukaan Navalnyi oli solvannut tuomaria. Aikaisemmin oikeus katsoi, että Navalnyi on kavaltanut järjestölleen annettuja lahjoitusvaroja.

Oikeus tuomitsi Navalnyin yhdeksän vuoden vankeuteen raskaimman turvallisuusluokan rangaistussiirtolaan.

Tuomion ilmoittamisen jälkeen kaksi Navalnyin lakimiestiimin jäsentä otettiin kiinni lähellä oikeustaloa, kertoo uutistoimisto Reuters.

Navalnyia syytettiin siitä, että hän olisi kavaltanut järjestölleen annettuja lahjoitusvaroja yli neljän miljoonan euron edestä. Syyttäjä vaati tunnetulle Vladimir Putinin kriitikolle ja oppositiojohtajalle yli kymmenen vuoden vankeutta.

Siteerasi The Wire -sarjaa

Navalnyi esiintyi oikeudessa mustassa vankipuvussaan kuunnellen tuomioistuinta vaiti. Ajoittain hänen nähtiin hymyilevän.

Oikeudenkäynti alkoi helmikuussa, ja oikeutta on istuttu samalla, kun Venäjä on hyökännyt Ukrainaan. Navalnyi on oikeudessa pitämissään puheenvuoroissa ottanut kantaa Venäjän sotatoimia vastaan.

Navalnyin Twitter-tililtä tviitattiin tuomion pituuden julistamisen jälkeen Navalnyin reaktio oikeuden päätökseen.

– 9 vuotta. No, kuten suosikki tv-ohjelmassani The Wiressa sanotaan: "Lusit vain kaksi päivää. Päivän, jolloin menet sisään ja päivän, jolloin pääset ulos."

– Minulla oli tätä slogania kantava T-paita, mutta vankilaviranomaiset takavarikoivat sen, koska katsoivat printin olevan ekstremistinen.


Vangittuna yli vuoden

45-vuotias Navalnyi on Venäjän tunnetuimpia Putinin hallinnon vastustajia. Hän on ollut vangittuna viime vuoden alusta lähtien. Tuolloin hän palasi Venäjälle Saksasta, missä hän oli toipumassa ja kuntoutumassa myrkytyksestä.

Navalnyin vangitsemisen aikoihin hänen johtamansa järjestö tutki Putinin ja Venäjän eliitin rahankäyttöä ja epäiltyä korruptiota.

Navalnyi istuu parhaillaan kahden ja puolen vuoden tuomiota, jota on pidetty poliittisena.

*Päivitys kello 14.30: Päivitetty tieto vankeusrangaistuksen pituudesta.

*Päivitys kello 15.10: Päivitetty tieto Navalnyin lakimiesten kiinniotosta.

Mikä tekee Navalnyista Putinin pahimman vihollisen? 10:00
Katso video: Mikä tekee Navalnyista Putinin pahimman vihollisen?

Lue myös:

    Uusimmat