Eteläsuomalaisella tilalla on todettu Suomessa erittäin harvinainen pernaruttotartunta nuorella sonnilla. Sonnilla ei ollut pernaruttoon liittyviä tyypillisiä oireita. Tartunta todettiin eilen, kun eläin oli tulehdustaudin vuoksi eläinlääkärillä hoidettavana. Sonnin kotitilalla oli samaan aikaan toinen kuumeileva nauta. Taudin oireita ovat yleensä korkea kuume ja verenvuodot.
Edellisen kerran pernaruttoa on todettu Suomessa vuonna 2004 samalla tilalla Orimattilassa. Sitä edellinen tapaus oli Pohjanmaalla vuonna 1988. Taudin aiheuttaa kaikkialla maailmassa esiintyvä ympäristöbakteeri, jonka itiöt ovat erittäin kestäviä ja voivat säilyä maaperässä jopa vuosikymmeniä.
Tauti ei yleensä leviä tilalta toiselle kuten esimerkiksi jotkut virustaudit, toteaa ylitarkastaja Sirpa Kiviruusu Evirasta. Nautoja ei saa kuitenkaan siirtää tilalta pois.
Läänineläinlääkäri selvittää parhaillaan tilannetta tilalla. Tilan saneerausta suunnitellaan sitten, kun tartuntalähde on saatu selvitettyä. Kyseeseen voi tulla esimerkiksi laidunten kalkitseminen tai kuorinta ja navetan sisätilojen desinfiointi.
Tartunnat ihmisillä erittäin harvinaisia
- Tila on normaali lypsykarjatila, jolla on parikymmentä nautaa. Tartunnan syyn selvittämiseksi käydään läpi tilan normaalit käytännöt, jotta tiedetään, mikä siellä altistaa eläimiä maaperätartunnalle. Kyseessä voisi olla esimerkiksi jokin rehun korjaukseen liittyvä seikka, kuten mullan joutuminen heinän tai ruohon joukkoon, sanoo Kiviruusu.
Pernarutto voi tarttua eläimestä ihmiseen, mutta tartunnat ihmisillä ovat erittäin harvinaisia. Ihmiseen se voi tarttua läheisessä kontaktissa sairastuneeseen eläimeen tai sairaasta eläimestä saatuihin tuotteisiin. Tartuntaa epäiltäessä, tauti voidaan hoitaa antibiooteilla. Ihmisestä toiseen tauti ei kuitenkaan tartu.
Pernarutto on etenkin kasvisyöjien tauti, mutta muutkin eläimet voivat sairastua. Herkimpiä tartunnalle ovat juuri naudat, jotka voivat kuolla tautiin äkillisesti jopa ilman oireita.
Pernarutto on tauti, jota epäiltäessä on aina tehtävä välittömästi ilmoitus kunnaneläinlääkärille.
(MTV3-STT)