Mainos

Naudanlihan tuonti kasvussa

Naudanlihaa joudutaan tuomaan ulkomailta vuosi vuodelta enemmän, ellei erikoistumista naudanlihan tuotantoon saada elpymään. Maatalouden taloudellinen tutkimuslaitos laskee, että jopa kolmannes naudanlihasta jouduttaisiin tuomaan vuonna 2008.

Kysyntää kotimaiselle naudanlihalle kuitenkin olisi, sillä hullun lehmän tauti ja rehuskandaalit lietsovat edelleen epäluuloa tuontilihaa kohtaan.

Naudanlihan kotimaisen kulutuksen arvioidaan asettuvan lähivuosina noin 90 miljoonan kilon tienoille vuodessa ja optimististen ennusteiden mukaan tuotanto on kuluvan vuosikymmenen lopulla 70 miljoonan kilon paikkeilla. Ennen vuosituhannen vaihdetta tuotanto oli noin 93 miljoonaa kiloa vuodessa.

Kotimaisen naudanlihan tuotannon lasku johtuu pohjimmaltaan siitä, että Suomessa naudanlihaa tuotetaan pääasiassa maidontuotannon ohessa. Suomessa ei ole perinteisesti ollut suuria liharotuisia nautakarjoja. Naudanlihan tuotannosta 93 prosenttia perustuu lypsylehmiin ja vain seitsemän prosenttia emolehmiin. -Lypsylehmien lukumäärä alenee joka vuosi, sillä lehmän keskituotoksen noustessa lehmiä tarvitaan yhä vähemmän Suomen maitokiintiön täyttämiseen, muistuttaa maatalousylitarkastaja Pekka Sandholm maa- ja metsätalousministeriöstä. Ja kun lehmien määrä laskee, naudanlihan tuotantoon tarvittavia vasikoita syntyy entistä vähemmän. Naudanlihan tuotanto alenee tämän vuoksi parin prosentin vuosivauhtia.

Maitotilat luopumassa lihan oheistuotannosta

Lehmä

Naudanlihan tuotanto laskee jyrkemmin, jos maitotilat päätyvät laittamaan naudat vasikkana teurastamoon. Tutkimusjohtaja Anne Kallinen Elintarviketieto Oy:stä puhuu jo kriisistäkin, sillä lypsykarjatilat tarjoavat nyt myyntiin enemmän vasikoita kuin niille olisi ottajia. -Nautatiloilla on nyt murros käynnissä. Lypsykarjatilat, jotka ovat tuottaneet maidontuotannon ohessa vasikat ja teurasnaudat, haluavat keskittyä maidontuotantoon ja myydä vasikat pois, sanoo Kallinen.

Ongelmana on, ettei vasikoille löydy ottajia. Vasikoita vastaanottavia, lihantuotantoon keskittyviä tiloja ei ole tarpeeksi. Kallisen mielestä tilannetta voidaan pitkällä tähtäimellä helpottaa ainoastaan siten, että tukipolitiikalla kannustetaan perustamaan naudanlihan tuotantoon erikoistuvia tiloja. -Viime vuonna noin 40 prosenttia kaikesta nuoren naudan tuotannosta kasvoi lypsykarjatiloilla. Jos tilat luopuvat siitä, yhtäkkiä tai vähitellen, täytyy naudanlihan tuotantokapasiteettia löytyä jostakin. Jos sitä ei löydy ja usko eläinvälityksen toimivuuteen häviää, silloin vasikat teurastetaan ja sitä kautta naudanlihan tuotanto voi pudota enemmänkin, Kallinen arvioi.

(MTV3-STT)

Lue lisää suomalaisten maatilojen tuotannosta ja eläinkannasta

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.