Mainos

Natsit varastivat juutalaisperheelle kuuluneen taideteoksen – maalaus "löytyi" yllättäen vuosikymmeniä myöhemmin tunnetun museon seinältä

New Yorkissa sijaitsevassa taidemuseossa esillä olleen maalauksen taustoista on paljastunut ikäviä yksityiskohtia. Asiasta uutisoi muun muassa BBC.

Hiljattain paljastui, että tunnetussa newyorkilaisessa Arkell Museumissa esillä ollut taideteos on päätynyt museon kokoelmaan epäoikeudenmukaisten tapahtumien seurauksena.

Maalaus on nimeltään Winter ja sen on maalannut yhdysvaltalainen Gari Melchers 1800-luvun lopulla. Selvisi, että teos on kuulunut saksalaiselle Rudolf Mosselle, joka oli ostanut sen Berliinissä järjestetyssä taidenäyttelyssä vuonna 1900.

Mosse itse kuoli 1920-luvulla. Mossen jälkeläiset joutuivat kuitenkin jättämään teoksen taakseen suvun muun taidekokoelman ohella, kun juutalaisperhe pakeni Saksasta natseja 1930-luvulla. Natsien anastama teos päätyi vuonna 1934 Yhdysvaltojen New Yorkiin, jossa sijaitsevasta taidegalleriasta sen osti muuan tehtailija Bartlett Arkell.

Maalaus kuului ensin miehen omaan taidekokoelmaan, kunnes se lopulta päätyi Arkellin nimeä kantavan museon seinälle. 

Museo luopui oikeuksistaan teokseen

Arkell Museumin johtajan ja pääkuraattorin Susan D. Friedlanderin mukaan museo on "todella järkyttynyt" kuullessaan maalauksen historiasta. Museo ilmoittikin luopuvansa oikeuksistaan maalaukseen.

Maalaus on toistaiseksi Yhdysvaltain liittovaltion poliisi FBI:n hallussa, kunnes se saadaan palautettua takaisin Mossen suvulle.

Löytö on osa kansainvälista kampanjaa, jonka tavoitteena on löytää natsien aikoinaan anastamia taideteoksia.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja