Mainos

Natsien kulta-aarretta yritetään jäljittää

Natsit ryöstivät toisen maailmansodan aikana kulta-aarteen, jonka arvo nykyrahassa laskettuna on noin 20 miljardia markkaa. Liittoutuneet saivat sodan jälkeen tästä summasta takaisin vain pienen osan, ilmenee tänään Englannissa julkistetusta selonteosta.

Natsit ryöstivät kultaa miehittämistään maista sodan aikana, osa kullasta oli peräisin valtionpankeista, osa yksityisiltä järjestöiltä ja ihmisiltä. Erityisesti ryöstelyn kohteeksi joutuivat eri maiden juutalaiset. Kultaa kerättiin tällä tavalla mm. Belgiasta, Hollannista ja Unkarista.

Suuri osa ryöstetystä kullasta sulatettiin ja valettiin harkoiksi, joihin laitettiin Saksan valtionpankin leima, sanottiin Englannin ulkoministeriön laatimassa selonteossa. Kulta siirrettiin myöhemmin salaisille tileille Sveitsiin.

Sveitsi myönsi sodan jälkeen, että sen pankkeihin oli tullut natsien kultaa. Kullan arvoksi Sveitsi ilmoitti summan, joka oli vain kymmenes osa todellisesta.

Englannin ulkoministeri Malcolm Rifkind määräsi asian tutkittavaksi parlamentissa esitetyn kyselyn johdosta. Kyselyn esittäjä, Greville Janner, sanoi tänään, että Sveitsin moraalisena velvollisuutena on ryhtyä tutkimaan kullan palauttamista niihin maihin, joista se oli ryöstetty.
-Paljon on vielä sellaista, mistä emme tiedä ja mihin englantilaisista asiakirjoista ei löydy valaistusta, huomautti ulkoministeri Rifkind tutkimukseen liittämässään kirjeessä kansanedustaja Jannerille.
(STT-AFP-Reuter)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.