Naton pääsihteeri: Ukrainan pitäisi saada käyttää länsiaseita myös iskuissa Venäjän puolelle

Pääsihteerin mukaan Ukraina joutuu nyt taistelemaan toinen käsi selän takana rajoitusten vuoksi.

Naton pääsihteerin Jens Stoltenbergin mukaan länsimaiden pitäisi harkita uudelleen Ukrainalle toimittamiensa aseiden käytön rajoituksia Venäjän alueella.

– Erityisesti Harkovan alueella etulinja ja rajalinja ovat enemmän tai vähemmän sama asia, Stoltenberg sanoi puhuessaan Naton parlamentaarisessa yleiskokouksessa Bulgariassa.

– Jos Ukraina ei voi iskeä sotilaskohteisiin Venäjällä, se sitoo heidän toisen kätensä selän taakse, ja tekee puolustautumisesta hyvin vaikeaa, pääsihteeri jatkoi.

Stoltenbergin mukaan jotkut maat ovat jo poistaneet rajoituksia, jotta ukrainalaiset voisivat paremmin puolustaa itseään. Pääsihteeri ei kuitenkaan tarkentanut asiaa ja kertonut siitä enempää.

– On selvää, että Ukrainalla on oikeus puolustaa itseään. Siihen kuuluu myös oikeus iskeä sotilaskohteisiin Venäjällä, Stoltenberg tähdensi.

Venäjä tekee Ukrainaan ohjus- ja tykistöiskuja omalta puoleltaan kansainvälisesti tunnustettua maiden rajaa.

Länsimaat ovat olleet haluttomia sallimaan toimittamiensa pitkän matkan aseiden käyttöä Venäjälle tehtäviin iskuihin, koska ne eivät halua tulla vedetyksi suoraksi osapuoleksi Ukrainan sotaan.

Venäjä väitti vallanneensa lisää kyliä

Venäjä väitti maanantaina jälleen vallanneensa kaksi uutta kylää Itä-Ukrainassa, yhden Donetskin alueella ja toisen Harkovan alueella maan koillisosassa.

Venäjän puolustusministeriön mukaan sen joukkojen haltuun ovat päätyneet Netailoven kylä Donetskissa ja Ivanivkan kylä Harkovassa.

Venäjä aloitti runsaat kaksi viikkoa sitten hyökkäyksen Harkovan alueella ja on sen jälkeen vallannut useita kyliä ja alueita. Ukrainan armeija on väittänyt pysäyttäneensä hyökkäyksen Harkovassa, mutta sen mukaan itärintamalla käydään edelleen kiivaita taisteluita.

Uhriluku kasvaa Harkovan rautakauppaiskussa – näin silminnäkijät kuvaavat tapahtumia 1:31

Rautakaupasta nousi musta savupilvi: Venäjä iski tuhoisasti Harkovaan – "Puhdasta terrorismia"

Lue myös:

    Uusimmat