Mainos

Nato: Todisteet bin Ladenia vastaan esitetty

Nato sanoo saaneensa Yhdysvalloilta todisteet terrori-iskun tekijästä. Samalla Nato ilmoittaa, että Naton artikla viisi otetaan käyttöön eli terrorihyökkäys Yhdysvaltoja vastaan katsotaan nyt hyökkäykseksi kaikkia Nato-maita vastaan.

George Robertson

Sotilasliitto Nato on ottanut muodollisesti käyttöön yhteistä puolustautumista koskevan peruskirjan viidennen artiklan, Naton pääsihteeri George Robertson sanoi Naton neuvoston kokouksen jälkeen tänään.

Robertson ilmoitti Yhdysvaltojen toimittaneen Nato-liittolaisilleen "pitävät" todisteet Osama bin Ladenin ja hänen al-Qaeda-verkostonsa osallisuudesta Yhdysvaltain terrori-iskuihin. Nato päätti viidenteen artiklaan turvautumisesta ehdollisesti pian New Yorkin ja Washingtonin terrori-iskujen jälkeen. Ehdoksi asetettiin se, että sotilasliitto saa todisteet siitä, että terrori-iskujen tekijä on Yhdysvaltain ulkopuolinen taho.

Roberton sanoi, että "jos" sana aiemmasta päätöksestä on nyt pyyhitty pois ja artikla on otettu käyttöön kokonaisuudessaan, koska Natolla on takeet siitä, että terrori-iskuja ohjattiin Yhdysvaltain ulkopuolelta.

-Tosiseikat ovat selviä ja vakuuttavia. (Yhdysvaltain esittelemät) tiedot viittaavat ratkaisevalla tavalla al Qaeda -verkoston rooliin syyskuun 11. päivän hyökkäyksissä. Tiedämme, että hyökkäysten tekijät olivat osa Osama bin Ladenin johtamaa maailmalaajuista al-Qaeda -verkostoa...jota Taleban suojelee, Robertson sanoi Naton neuvoston kokouksen jälkeen Brysselissä.

Yhdysvaltain terrorismin vastaisen taistelun pääkoordinaattori, suurlähettiläs Francis X. Taylor esitteli tänään 19 Nato-maan neuvostolle tietoja terrori-iskuja koskevista tutkimuksista suljetussa istunnossa. Robertsonin mukaan tiedot ovat "ilmeisistä syistä" salaisia.

Päätös 5. artiklan käyttöönotosta historiallinen

Viidennen artiklan käyttöönotto merkitsee sitä, että sotilasliitto katsoo yhteen jäsenmaahan kohdistuneen hyökkäyksen kohdistuvan kaikkiin jäsenmaihin. Artiklan mukaan jokainen Nato-maa on velvollinen avustamaan hyökkäyksen kohteeksi joutunutta maata eli tässä tapauksessa Yhdysvaltoja.

Päätös viidennen artiklan käyttöönotosta on historiallinen. Nato ei ole turvautunut siihen kertaakaan aiemmin 52-vuotisen historiansa aikana.

-Yhdysvallat voi luottaa 18 Nato-liittolaisensa täyteen tukeen terrorismin vastaisessa taistelussaan, Robertson sanoi. Hänen mukaansa on liian varhaista keskustella siitä, minkälaisiin käytännön toimiin Nato-maat ryhtyvät viidennen artiklan nojalla.

-Yhdysvallat kehittelee edelleenkin ajatusmallejaan ja kääntyy aikanaan sotilasliiton puoleen pyyntöineen, Robertson sanoi.

(MTV3-STT-AFP-AP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.