Nyt se varmistui: Nato kutsuu Suomen ja Ruotsin jäsenikseen

Nato-ratifioinneista suorastaan kilpaillaan eri maiden kesken, sanoo tutkija Charly Salonius-Pasternak 11:27
Katso myös: Nato-ratifioinneista suorastaan kilpaillaan eri maiden kesken, sanoo tutkija Charly Salonius-Pasternak

Madridissa koolla olevat Nato-maiden johtajat ovat päättäneet kutsua Suomen ja Ruotsin puolustusliiton jäseniksi. Päätös kutsusta ja liittymispöytäkirjojen allekirjoituksesta on kirjattu huippukokouksen yhteiseen julistukseen.

Julistustekstin mukaan Nato-jäsenyys lisää Suomen ja Ruotsin turvallisuutta, vahvistaa Natoa ja tekee koko euroatlanttisesta alueesta turvallisemman.

Suomen ja Ruotsin turvallisuus on Natolle ensiarvoisen tärkeää, myös jo jäsenyysprosessin aikana, julistuksessa todetaan.

Stoltenberg kehuu sopimusta

Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg kiitteli lehdistötilaisuudessa Turkkia, Suomea ja Ruotsia, että ne olivat hyväksyneet Stoltenbergin kutsun neuvotella erimielisyyksistä Naton johdolla.

Pääsihteerin mukaan neuvotteluissa oli tehty kovaa työtä viikkojen ajan monilla eri tasoilla. Lopulta sopu syntyi johtajien tapaamisessa Madridissa eilisiltana.

– Tämä on hyvä sopimus Turkille sekä Suomelle ja Ruotsille. Ja tämä on hyvä sopimus Natolle, Stoltenberg kuvasi.

Presidentti Niinistö vastaili nopeasti toimittajien kysymyksiin saapuessaan Naton huippukokouspaikalle Madridissa 3:05
Katso myös: Näin presidentti Niinistö vastaili toimittajien kysymyksiin saapuessaan Naton huippukokouspaikalle Madridissa.

”Venäjä kantaa vastuun”

Hänen mukaansa Ukraina voi luottaa Naton tukeen niin kauan kuin se on tarpeen. Venäjän hyökkäyssota sai Nato-johtajilta tylyn tuomion.

– Venäjän kauhistuttava raakuus on aiheuttanut valtavaa inhimillistä kärsimystä ja massiivisia pakolaismääriä, jotka koskettavat suhteettomasti naisia ja lapsia. Venäjä kantaa täyden vastuun tästä humanitaarisesta katastrofista, huippukokouksen loppujulistuksessa todettiin.

 Kokouksen hyväksymässä Naton uudessa strategisessa konseptissa Venäjä määritellään merkittävimmäksi ja välittömimmäksi uhkaksi Naton ja koko euroatlanttisen alueen rauhalle ja turvallisuudelle. 

Lue myös:

    Uusimmat