Nato-jäsenyys tuo poliisille uusia tehtäviä – poliisiylijohtaja nosti esiin neljä osa-aluetta

Suomen Nato-jäsenyyden myötä poliisille tulee uusia tehtäviä.

Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen kertoo, että Suomen Nato-jäsenyyden myötä poliisille tulee hoidettavaksi Naton suorituskykyyn ja Naton toiminnan tukemiseen liittyviä tehtäviä. 

– Olemme tunnistaneet neljä keskeistä osa-aluetta, joita ovat hybriditoimet, terrorismi, isäntämaatuki ja resilienssityö, Kolehmainen kertoi Tampereella pitämässään puheessa. 

Samalla hän muistutti, että Suomessa hybriditoimiin ensivasteen antaa poliisi, joka vastaa myös niiden esitutkinnasta, oli kyse sitten terrori-iskuista, onnettomuuksiksi naamioiduista sabotaaseista tai yleisen järjestyksen ja turvallisuuden horjuttamisyrityksistä. 

– Edellinen hallitus vahvisti poliisin rahoituspohjaa ja tekninen kehyspäätös mahdollistaa suunnittelun pidemmälle aikajänteelle. 

Kolehmaisen mukaan poliisi tekee kaiken mahdollisen, jotta toimintaympäristön muutosten ja kyvykkyyksien välinen kuilu ei kasvaisi liian suureksi. Mikäli tämänhetkinen toimintakenttä vielä laajenee, on pohdittava millaisella ja kuinka suurella henkilöstömäärällä ja muilla resursseilla palvelut kyetään kansalaisille tuottamaan.

– Olemme saaneet olla laaja-alaisesti kuultavana myös uuden hallituksen neuvotteluissa, joissa olemme parhaamme mukaan pyrkineet tuomaan esiin näkemyksiämme siitä, miten poliisin toimintakyky voidaan turvata, Kolehmainen kertoi.





Lue myös:

    Uusimmat