Mainos

”Naps, naps” muuttui korvia särkeviksi jyrähdyksiksi

Eero Hiltunen ampui ensimmäiset parikymmentä laukausta äänenvaimentimella varustetulla pienoiskiväärillään. Haavoittuneiden tai vaarassa olleiden kertomuksista selviää, ettei näitä edes aluksi tajuttu laukauksiksi. Lopullisesti tilanne selvisi monelle kansoitetulla baarikadulla toukokuisena perjantain liikkuneelle vasta kun Hiltunen vaihtoi järeämpään kivääriin.

Juttuun on koostettu useiden työntekijöiden ja asiakkaiden kommentteja poliisikuulusteluista. Ampumisessa kuoli kaksi ja loukkaantui seitsemän. Kymmenet olivat vaarassa.

– Oli perjantai-ilta. Ilta oli todella hiljainen. Normaalia hiljaisempi. Kello lähestyi 02.00. Osasin odotella väkeä paikalle, koska osa lähellä olevista ravintoloista sulkee ovensa noihin aikoihin”, Level-ravintolassa työskentelevä mies kertoi.

Hän kuuli jonkinlaisen ”naps” –äänen ja vielä toisen.

– Katsoimme kaverin kanssa toisiamme. Luulin, että yläpuolella oleva ilmastointiputki piti sen äänen. Melkein heti tämän jälkeen kuulin lasin helinää. Jotain hajosi baaritiskillä. Tässä vaiheessa tiesin, että ravintolaan ammutaan ulkoapäin.

Baarissa ollut asiakas: - En ehtinyt saamaan vielä juomaani, kun alkoi kuulua jonkinlaisia poksahduksen tapaisia ääniä. Ikään kuin ravintolan ovella olisi lamppu mennyt rikki tai lasi olisi pudonnut maahan.

Kiinan pommeja?

Asiakas: - Ensimmäinen ajatukseni yöllä nuo äänet kuullessani oli se, että ne olivat jotain "kiinan pommeja". Tässä vaiheessa olin ravintola katukerroksessa ja baaritiskillä ja sen kadunpuoleisen päädyn tuntumassa. Äänihavaintojen jälkeen ehkä 10 sekuntia myöhemmin aloin kuulemaan rikkoutuvat lasin ääntä.

Työntekijä kuvasi tilannetta baarissa, kun yksi laukauksista osui: - Asiakas vaan putosi alas jääden siihen makaamaan. Asiakkaan seurassa oli toinen asiakas, joka alkoi huutamaan, että päähän osui, vuotaa kuiviin, apua, apua.

Ihmiset alkoivat soittaa hätäkeskukseen. Kukaan ei tiennyt mistä laukaukset tulevat.

Asiakas: - Koin suurimpana uhkana ravintolan oven, joka oli avoinna. Aloin miettimään, että mikäli ampuja tulee ravintolaan, hän kävelee ehkä baaritiskille ja sen yli pystyy alkamaan ampua suoraan meitä suojassa matalana olevia ihmisiä.

– Painauduin ravintolan lattialla suojaa. Näin tekivät myös kaikki muut ravintolan yläkerrassa olleet ihmiset. Muistelen, että Medarin yläkerrassa olisi ollut minun lisäkseni muutama kymmenen ihmistä.

Levelissä on toinen kerros kellarissa.

Yksi asiakas painoi käteen loukkaantuneen naisen haavaa. - Vielä tässäkin vaiheessa kuulin kuinka ympärillä kuului laukauksia, joista seurasi rikkotuvat lasin ääntä. Eli ammunta jatkui edelleen siinä vaiheessa.

Kadulla paljon ihmisiä

– Olin silloin mieheni kanssa Level 5 -ravintolan oven ulkopuolella ja portsari oli ovella. Yhtäkkiä kuulin kaksi napsahdusta. Olen aika säikky ja ihmettelin mistä äänet tulivat. Kuulosti ilotulitusraketilta tai papatilta. Emme kuitenkaan reagoineet sen kummemmin napsahduksiin ja mieheni taisi vielä jatkaa hetken jutustelua portsarin kanssa.

– Tämän jälkeen lähdin mieheni kanssa Medicin Man -ravintolaan. Olimme päässeet juuri ovesta sisään ja kuulin mieheni tilanneen kaksi lonkeroa, kun kuulin kovan pamauksen. Se oli selkeästi näitä napsahduksia kovempi ja sen tunnisti selvästi pyssyn ääneksi.

Medicin Manissa ollut mies kertoi: - Ravintolan tai viereisestä ravintolasta tullut portieri huusi kovalla äänellä "kaikki matalaksi - täällä ammutaan". Itse luulin, että joku oli ampunut ilotulitteita tai heittänyt ravintolaan kiinanpommin. Joku huusi vielä, että kyse ei ole mistään kumiluodeista ja kehotti uudelleen menemään matalaksi. Itse juoksin baaritiskin taakse suojaan.

Vahtimestari oli kuullut, että Level 5:ssä ammutaan ja hän oli lähtenyt naapuriravintolan suuntaan.

– Tähän samaan aikaan kuulin ensimmäisen kovan paukahduksen ääneen. Siirtyessäni Medicin Manin luota Leveliä kohti, olin kuullut nopealla tahdilla jonkinlaista ”poksumista” ja lasien helinää.

Laukaukset järeällä kiväärillä

– Kuulemani kova paukauduksen ääni kaikui jotenkin kunnolla. Tällöin tajusin, että kukaan ei ammu Levelin sisätiloissa vaan jostain muualta ammutaan kyseiseen ravintolaan.

Työntekijä: - Muistelen, että laukauksia kesti noin puolestatoista kahteen minuuttia. Kolme laukausta kuulosti muita voimakkaammalta. Kovemmat laukaukset kuulostivat siltä kuin kranaatti olisi räjäytetty vieressä, kun taas niitä vaimeampia ei tahtonut erottaa laukauksiksi, vaan saattoi kuulua vain lasin helinää.

Käteen loukkaantunut: - Otin vamman yläpuolelta kiinni sitä puristaen ja tunsin, että se oli murskana. Aloin huutaa ja kirkua. Juoksin paniikinomaisesti noin 10 metriä Hyvinkääntietä alas- ja eteenpäin, Maccarin suuntaan ja menin jonkun auton taakse suojaan.

Ensimmäisessä partiossa paikalle tullut, haavoittunut poliisi: - Minulla on sellainen mielikuva, että ennen kuin pysäytimme auton, näin ihmisten juoksevan McDonalds'in edessä joka suuntaan ja kuului kauheaa kiljuntaa.

Poliisia ammuttiin heti kun hän nousi autosta.

Kadulla ollut mies oli kuullut napsahduksia, mutta sitten tuli kova jyräys. - Jouduin laittamaan sormet korville ja painamaan niillä korvia. Se sormien vienti korviin oli varmaan siinä tilanteessa sellainen luonnollinen reaktio. Vielä tässäkään vaiheessa en tajunnut mistä ääni tuli.

Hän näki puun takaa kuinka rappusilla istuvaan naiseen osui.

– Sen jälkeen juoksin nopeasti sisälle ravintola Leveliin. Levelin ovi oli kokonaan auki ja siitä pääsi nopeasti sisälle ravintolaan. Juoksin suoraan portaat alas tanssitilaan.

– Ollessani pylvään takana juttelin jonkun aikaa tapahtuneesta tiskijukan kanssa. Taisin pyytää häntä sammuttamaan musiikin. Mun käsittääkseni hän ei ollut kuullut mitään kovan musiikin soidessa tanssilattialla.

Hiltunen ampui järeämmällä kiväärillä neljästi ja pakeni sitten paikalta.

Tilanne kadulla alkoi rauhoittua

Työntekijä: - Jonkin ajan kuluttua näin, että hälytysajoneuvojen valoja alkoi vilkkua ulkopuolella ja samassa yhteydessä meidän oven kohdalla ajoi parkkiin kuorma-automallinen paloauto siten, että sen keula oli sillan suuntaan.

Ambulanssimiehet tulivat sisään ensin. - Kohta paikalle tuli lisää poliiseja, ja tilanne alkoi pikkuhiljaa rauhoittua. Olin Medarissa aina aamuviiteen asti.

– Ravintolaan tullut poliisi oli määrännyt meidät ravintolan katutason alapuolisiin kerroksiin suojaan. Siellä olimme niin kauan kunnes saimme poliisilta luvan poistua. Ravintolasta pääsimme pois puoli kuuden jälkeen aamulla, ravintolan työntekijä kertoi..

Katso Päivi Hannulan juttu (Seitsemän uutiset 19.12.2012)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.