Mainos

Nänniä imenyt lääkäri KKO:lle: Tein vain asiallisen hoitotoimenpiteen

Korkein oikeus puntaroi tänään potilaansa nänniä imeneen lääkärin tapausta. Oikeus järjesti asiassa suullisen käsittelyn.

Jupakka sai alkunsa sairaalakäynnistä kolme vuotta sitten. Tuolloin 20-vuotiaan potilaan mukaan keski-ikäinen mieslääkäri oli mm. puristellut hänen rintojaan seksuaalisviritteisesti molemmin käsin yhtä aikaa ja kehunut niitä kauniiksi ja hyvin muodostuneiksi. Varsinaisen tutkimuksen jälkeen lääkäri oli vielä pyytänyt saada maistaa toista rintaa.

- Tässä on ollut alistusasema, ja sen vuoksi potilas on suostunut tähän toimenpiteeseen, toteaa kihlakunnansyyttäjä Maarit Ketonen Oulun syyttäjänvirastosta.

"Potilaalle pitää sanoa jotain positiivista"

Lääkäri ei kiistä teonkuvausta muutamaa yksityiskohtaa lukuun ottamatta, mutta seksuaalisen hyväksikäytön hän kiistää. Korkeimmassa oikeudessa kuullun lääkärin mukaan kyse ei ollut seksuaalisesti virittyneestä tilanteesta, vaan asiallisesta hoitotoimenpiteestä. Tarkoituksena oli selvittää, tuleeko naisen rinnasta rintasyöpään viittaavaa eritettä.

- Rintaa pitää käsitellä, jos erite meinataan saada esiin. Joskus kun imaisee, erite lähtee juoksemaan, hän perusteli hiljaisella äänellä.

- Potilasta pitää tutkia monessa asennossa ja geeliä levitellä huolellisesti, kun tehdään ultraäänitutkimus rinnoille. Yhtään kuivaa kohtaa ei saa jäädä.

Syyttäjä myös tiedusteli oikeudessa, miksi lääkäri oli kehunut potilaansa rintoja kauniiksi ja hyvin muodostuneiksi.

- Jo lääkäriopintojen aikana meille kerrottiin, että potilaille pitää sanoa aina jotain positiivista.

Lääkäri ei halunnut kommentoida syytettä MTV:n uutisille edes edustajansa välityksellä. Asianomistajaa kuultiin oikeudessa suljetuin ovin.

Alemmat oikeusasteet ovat hylänneet kaikki lääkäriä vastaan nostetut syytteet seksuaalisesta hyväksikäytöstä, virkavelvollisuuden rikkomisesta ja kunnianloukkauksesta.

Syyttäjä: Tärkeä ennakkopäätös

Syyttäjän mukaan oleellista on ratkaista kysymys siitä, onko nännin imeminen seksuaalisesti virittynyttä toimintaa.

- Me olemme hankkineet TEO:lta asiantuntijalausunnon. He ovat kuulleet asiantuntijalääkäriä, joka on ottanut kantaa siihen, että tämä tutkimusmenetelmä ei ole asianmukainen, eikä myöskään vallitsevan käytännön mukainen, syyttäjä toteaa.

Syyttäjän mukaan kyseessä on ennakkopäätös seksuaalisesta hyväksikäytöstä. Korkein oikeus ottaa vastaavassa tapauksessa ensimmäistä kertaa rikoslain 20 luvun 5 pykälän kohtaan, jossa pohditaan seksuaalisen hyväksikäytön tunnusmerkkejä.

- Näitä tapauksia on ollut aiemminkin, ja näitä myös tulee olemaan, Ketonen perustelee ennakkopäätöksen tarvetta.

Lääkäri on saanut viime syksynä hoitomenetelmästään valvontavirasto Valviralta huomautuksen.

Tänään osa korkeimman oikeuden suullisesta käsittelystä salattiin ja kuvaaminen kiellettiin kokonaan. Syyttäjä vaatii ensisijaisesti ehdollista rangaistusta seksuaalisesta hyväksikäytöstä ja toissijaisesti kunnianloukkauksesta sekä virkavelvollisuuden rikkomisesta. Tuomionsa korkein oikeus antaa myöhemmin.

Katso Päivi Taljan juttu

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.