Nämä tavat vanhentavat sinua

Jos nukut liian vähän, stressaat ja huudatat kannettavaa musiikkisoitinta, saatat vanhentaa itseäsi ennenaikaisesti.

Online.prevention.com listasi tavat, jotka ikäännyttävät meitä huomaamattamme. Mitä sinä teet vanhentaaksesi itseäsi?

Nukut liian vähän

Liian vähäinen uni on yhdistetty sokeritautiin, sydänvaivoihin ja painonnousuun. Uupunut myös näyttää vanhemmalta ja väsyneemmältä.

Jos uskot nukkuvasi tarpeeksi, tee testi: kun olet levännyt hyvin, jätä herätyskello pois päältä seuraavana yönä. Katso, paljonko unta kehosi kaipaa, ennen kuin heräät luonnollisesti.

Nam, sokeria!

Tutkijoiden mukaan on mahdollista, että liika sokeri rypistää ja vanhentaa ihoa. Verenkierrossa olevan sokerin tuottamat molekyylit tuhoavat esimerkiksi kollageenia, joka pitää ihon kimmoisana. Liiallinen makea edistää myös sairauksia ja hammasongelmia.

45-vuotiaan, noin 160-senttisen naisen tulisi saada kymmenen prosenttia päivän kaloreista sokerista. Jo yksi kolatölkki täyttää tarpeen, joten ole tarkkana: lue einesten pakkausselosteet ja nappaa piilosokerit ennen kuin ne ehtivät elimistöösi.

Ei kiitos kasviksille

Kasvikset ovat täynnä antioksidantteja, jotka taistelevat soluja vahingoittavia vapaita radikaaleja vastaan. Muutama salaatti viikossa ei riitä, vaan kasviksia tulisi syödä päivittäin. Nappaa jokaisen aterian kylkeen vihannes tai hedelmä, ja kehosi kiittää.

Liikut vain laihtuaksesi

Vakavan ylipainon pudottaminen on hyvä asia, mutta liikuntaa tulisi harrastaa muutenkin. Jos käyt salilla intensiivisesti muutaman kuukauden ajan ja lopetat painon pudottua, liikunnan hyödyt jäävät saamatta. Kävele, pyöräile tai tanssi vähintään 20 minuuttia päivässä.

Hylkäsit kaiken rasvan

Laihtumisen nimissä on helppo jättää rasva kokonaan pois ruokavaliosta. Tarvitset kuitenkin rasvaa voidaksesi hyvin! Päiväkaloreista 23-35 prosenttia saa tulla rasvoista.

Keskity laatuun. Valitse hyviä, tyydyttymättömiä rasvoja: syö kalaa, oliiviöljyä ja pähkinöitä.

Huudatat mp3-soitinta

Moni muistaa mummonsa, jolle keskustellessa oli pakko huutaa. Erilaiset tekniset laitteet vauhdittavat kuulon huonontumista nyt enemmän kuin koskaan. Mp3-soittimen volumeasteikon puoliväli voi merkitä jopa 100 desibelin äänenvoimakkuutta. Muutama tunti kovassa melussa voi aiheuttaa kuulovaurion.

Käytä melua vähentäviä kuulokkeita, jotta sinun ei tarvitse huudattaa soitinta. Muista käyttää korvatulppia tai kuulosuojaimia konserteissa tai työmaalla.

Mitkä ystävät?

Nuorena moni hengailee kesäpäivät ja vapaaillat ystäviensä seurassa. Aikuisen arki on usein erilaista: lasten kyyditseminen, kaupassakäynti ja töiden jälkeinen rentoutuminen vievät kaiken ajan, eikä omille ystäville ole enää tilaa.

Ystävät pitävät sinut liikkeessä, tarjoavat tukiverkoston ja saavat sinut nauramaan. Älä unohda heitä: hyödynnä sosiaalisia medioita, soittele ja tekstaile.

Stressaat paljon

Stressi lisää kortisoli-nimisen hormonin määrää veressä, nostaa verenpainetta ja rapauttaa immuunipuolustusta. Pitkäaikainen stressi voi jopa kovettaa valtimoita ja pienentää aivojen muistiin ja oppimiseen liittyviä osa-alueita.

Stressi ei välttämättä koskaan katoa kokonaan, joten kokeile tätä harjoitusta: hengitä syvään ulos suun kautta. Vedä sitten ilmaa hitaasti sisään nenä kautta ja laske samalla neljään. Pidätä hengitystä laskien samalla seitsemään; päästä sitten kaikki ilma ulos yhtenä henkäyksenä, samalla kahdeksaan laskien. Toista kolmesti.

Et muista, koska harrastit seksiä

Seksi paitsi tuntuu hyvältä, myös lisää hyvinvointia. Tutkimusten mukaan aktiivisen seksielämän omaavilla on vähemmän kipuja, parempi immuunipuolustus ja vähäisempi riski sairastua syöpään.

Pieni hetki makuuhuoneessa saa myös poskesi punehtumaan, jolloin jopa näytät nuoremmalta. Kokeile vaikka tänään – viettele rakkaasi!

MTV3/Helmi

Lähde: Online.prevention.com

Kuvat: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja