Nämä suositut urheilutuotteet ovatkin humpuukia?

Brittitutkimuksen mukaan proteiinipitoiset urheilujuomat eivät todellisuudessa ole hyödyksi urheilusuoritukselle. Osa urheiluvalmisteista saattaa jopa sisältää piilotettuja ainesosia, kuten anabolisia hormoneja.

Daily Mailin mukaan urheilujuomateollisuus tienaa proteiinijuomillaan vuosittain miljoonia urheilijoiden uskoessa niiden tehoon. Bathin yliopiston tutkimusten mukaan juomilta ei kuitenkaan kannata odottaa taianomaista vaikutusta, sillä niiden nauttiminen vastaa korkeintaan tasapainoista, proteiinipitoista ruokavaliota.

Tutkimuksen johtajan, tohtori James Bettsin mukaan juomien positiivista vaikutusta urheilusuositukseen ei ole pystytty osoittamaan.

– Proteiinijuomien hyödyistä ei yksinkertaisesti ole olemassa tieteellisiä todisteita. Monet valmistajat väittävät, että ruokavalion korvaaminen proteiinijuomilla auttaa kehoa fyysisissä suorituksissa, mutta tämä ei pidä paikkaansa. Proteiini on tärkeä osa ruokavaliota, mutta urheilijat saavat yleensä aivan tarpeeksi sitä syömistään ruoista. Juomia ei siis tarvita.

Urheiluvalmisteissa hormoneja?

Tohtori Betts muistuttaa, että monet aiemmat tutkimukset proteiinijuomien hyödyistä on toteutettu ihmisillä, jotka eivät ole saaneet nauttia mitään muuta aamulla kuin proteiinijuomaa. Bettsin mukaan tulokset vaikuttavat tällöin siltä, että proteiinijuomista on huimasti hyötyä, vaikka samanlaisiin tuloksiin olisi voitu päästä normaalilla aamupalallakin.

– Vielä tarvitaan kuitenkin lisätutkimuksia, voiko näistä juomista olla hyötyä esimerkiksi illan treeneissä, kun ruoka on jo tarjonnut tarvittavat ravinteet.

Ihmisten tulisi Bettsin mukaan harkita tarkkaan juomien nauttimista ja punnita niiden hyödyt ja mahdolliset haitat.

– Aiempi analyysi paljasti, että noin 10-20 prosenttia urheiluvalmisteista sisältää anabolisia hormoneja kuten testosteronia ja nadrolonia , joita ei ole merkitty ainesosaluetteloon.

Ongelma tiedossa Suomessa

Suomessa Terveyden- ja hyvinvoinnin laitos suosittelee urheilijoille varovaisuutta kaikenlaisten lisäravinteiden kanssa. Laitoksen mukaan Suomessa laillisesti myytävät urheiluvalmisteet eivät ole dopingaineita, mutta niiden hyödyt urheilusuorituksen parantajana ovat kiistanalaiset.

– Toisaalta ei ole todistettu, etteikö jollain niistä saattaisi olla fysiologisesti suorituskykyä parantavaa vaikutusta. Niiden lumevaikutusta ei myöskään sovi väheksyä, joskin on mahdotonta arvioida eri valmisteiden hinta/hyöty-suhdetta, THL:n nettisivuilla kerrotaan.

THL on myös tiedostanut brittitutkijoiden toteaman ongelman piilotetuista aineista. Kansainvälinen olympiakomitea toteutti vuonna 2003 tutkimuksen, jonka mukaan noin 15 prosenttia tutkituista 634 urheiluvalmisteesta sisälsi epapuhtautena anabolisten steroidien esiasteita.

– Suomen Antidopingtoimikunnan vuonna 2003–2004 tekemän selvityksen mukaan myös eräät Suomessa pakatut tai myytävät urheiluvalmisteet ovat sisältäneet testosteronin ja nandrolonin esiasteita siinä määrin, että ne saattavat aiheuttaa positiivisen tuloksen dopingtestissä. Eräs ongelma on, etteivät myyjät tai markkinoijat itsekään tiedä näistä epäpuhtauksista eikä heillä ole resursseja (tai haluja?) pystyttää analyysimenetelmiä tutkiakseen valmistuseristään mahdolliset epäpuhtaudet, THL:n raportissa kerrotaan.

Lähteet: Daily Mail, THL

Petra Kiiski / MTV3

Lue myös:

    Uusimmat