Nämä ovat suomalaisten yleisimmät kuolinsyyt

Suomalaisten yleisimpiä kuolinsyitä viime vuonna olivat verenkiertoelinten sairaudet sekä kasvaimet. Lisääntynyt ikääntyneiden kuolleisuus näkyy kuolemansyissä lähinnä dementian ja verenkiertoelinten sairauksien määrän kasvuna.

Tilastokeskuksen kuolemansyytilaston mukaan verenkiertoelinten sairauksiin kuoli viime vuonna 39 prosenttia kaikista kuolleista. Yleisin verenkiertoelinten sairaus oli sepelvaltimotauti, joka  aiheutti useamman kuin joka viidennen kuoleman (21 %).

Toiseksi eniten, 23 prosenttia, kuolemista aiheutui kasvaimista. Yleisimmät kuolemaan johtaneet syöpätyypit olivat miehillä edelleen keuhkosyöpä ja eturauhassyöpä ja naisilla vastaavasti rintasyöpä ja keuhkosyöpä.

Muutaman vuoden jatkunut alkoholiperäisten kuolemien määrän lasku kääntyi nousuun vuonna 2012. Alkoholi oli syynä neljässä prosentissa kaikista kuolemista.

Alkoholisyyt ovat olleet jo useita vuosia työikäisten yleisimpiä kuolemansyitä sekä miehillä että naisilla. Työikäisillä alkoholiperäiset kuolinsyyt, eli alkoholitaudit tai tapaturmainen alkoholimyrkytys, olivat 16 prosenttia. Alkoholiperäisiin syihin kuoli lähes 2 000 henkeä, joista suurin osa, kolme neljästä, oli miehiä.  

Väestön ikääntyminen näkyy kuolemansyissä

Yli 65-vuotiaita kuoli eniten (43 %) verenkiertoelinten sairauksiin. Viimeisten kahdenkymmenen vuoden aikana 65 vuotta täyttäneiden miesten ja naisten kuolleisuus sepelvaltimotautiin on kuitenkin vähentynyt ja dementiakuolleisuus on eliniän kasvaessa lisääntynyt.

Naisilla dementiakuolemien määrä on selvästi suurempi kuin miehillä, mikä johtuu lähinnä siitä, että naiset elävät vanhemmiksi kuin miehet. Dementia ja Alzheimerin tauti aiheuttivat 14 prosenttia kuolemista; 19 prosenttia naisten ja kahdeksan prosenttia miesten kuolemista.

Elinajanodote on kasvanut

Vuonna 2012 syntyneellä poikalapsella elinajanodote oli 77,5 vuotta ja tyttölapsella 83,4 vuotta.

Vastasyntyneen elinajanodote on kasvanut useita vuosia viimeisten kymmenen vuoden aikana. Vuonna 1992 poikalapsen elinajanodote oli 71,7 vuotta ja tyttölapsen 79,4 vuotta.

Elinajan pidentyminen näkyy kuolleiden ikäjakaumassa. Kuolleista lähes kaksi kolmesta oli täyttänyt 75 vuotta ja joka kolmas oli täyttänyt 85 vuotta. 

Vuonna 2012 kuoli yhteensä 51 737 henkilöä. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja