Nämä asiat hämmentävät mieltäsi – lue, miksi!

Miksi herätyskellossa on niin ärsyttävä ääni, ja miksi aurinko aiheuttaa aivastamista? lifeslittlemysteries.com keräsi selitykset outoihin ilmiöihin, jotka johtuvat aivoistamme.

Piippaaminen

Herätyskello, palovaroitin, peruuttava rekka – nykyihmisen elämä on täynnä erilaisia piippauksia ja tööttäyksiä. Ne ärsyttävät meitä yksinkertaisesti siksi, etteivät aivomme ymmärrä niitä. Emme ole kehittyneet piippauksien ympäröimässä maailmassa, joten taistelemme ymmärtääksemme, mistä on kyse.

Luonnolliset äänet, kuten rummun ääni, syntyvät, kun rumpukapula osuu rummun kalvoon. Lyönnin energia siirtyy rumpuun ja hajoaa sitten hitaasti. Aivomme ymmärtävät tämän: ne ovat tottuneet selvittämänä, mistä ääni tuli ja mikä sen aiheutti. Piippaus sen sijaan kuulostaa aivojemme mielestä samalta kuin auto, joka ajaa ensin sadan kilometrin tuntivauhtia ja törmää sitten seinään. Ääni ei vaimene ajan kuluessa, joten aivomme hämmentyvät.

Puna-vihreä

On olemassa väri nimeltä punavihreä. Se on yhtä energinen kuin punasininen, siis violetti, mutta valitettavasti meillä ei ole sille nimeä. Emme voi nähdä sitä.

Ainoastaan erityisissä laboratorio-oloissa aivot voidaan pakottaa havaitsemaan samalla valon sekä punainen että vihreä aallonpituus. Kokeisiin osallistuneiden henkilöiden mukaan puna-vihreän näkeminen tuntuu samalta kuin jos näkisi violetin värin ensimmäistä kertaa.

Kirkas valo

Aurinkoon tuijottaminen saa jotkut ihmiset aivastamaan. Kyseessä on auringon aiheuttama aivastusrefleksi, joka hämmentää tiedemiehiä.

Yleensä aivastus tapahtuu tahdonvastaisesti, kun jokin ärsytystä aiheuttava asia ajautuu nenäämme. Myös esimerkiksi pupillien supistuminen valoon katsottaessa on automaattinen refleksi. Tiedemiehet eivät osaa täysin selittää, miksi nämä kaksi refleksiä sekoittuvat toisiinsa.

Englanniksi ilmiön monimutkainen nimi on autosomal dominant compelling helio-opthalmic outburst, eli ACHOO – suomeksi saman lyhenteen asian ajaisi "atsih".


Lue myös:


MTV3/Helmi

Lähde: Lifeslittlemysteries.com

Kuva: Colourbox

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja