Näkökulma: Nuorten Leijonien veturi yskii pahemman kerran – onko aika laittaa Eeli Tolvanen NHL-superlupauksen vierelle?

Suomi nappasi jääkiekon alle 20-vuotiaiden MM-kisoissa avausvoiton, kun se kaatoi Kazakstanin lukemin 5-0. Nuorten Leijonien ykkösketju ei näyttänyt vieläkään parasta osaamistaan. Suomella on isoja ongelmia, joihin on olemassa ratkaisuvaihtoehtoja.

Kisojen alla Jussi Ahokas ja Suomen valmennusjohto kokosivat kasaan selkeän ykkösketjun. Eeli TolvanenRasmus KupariAleksi Heponiemi, selvä suunnannäyttäjätrio. Ei epäillystäkään siitä.

Kahden pelin jälkeen voi todeta, ettei homma toimi.

Syksyn aikana Kupari ja Heponiemi ovat pelanneet yhdessä Liigassa Kärppien riveissä. Siellä he ja Mika Pyörälä ovat muodostaneet yhden sarjan parhaimman ketjun.

Miksi ketjulta, jossa Kupari ja Heponiemi ovat mukana, ei nähdä vahvoja otteita myös nuorten kisoissa?

Osatekijä liittyy Pyörälään, joka on edelleen äärimmäisen hyvä pelaaja. Yksi SM-liigan parhaista. Hän tasapainottaa ja katsoo nuorten pelaajien perään. Hän paikkaa virheitä, lukee fiksusti peliä ja tekee jatkuvasti oikeita ratkaisuja. Sen lisäksi Kärppien pelisysteemi antaa jo niin paljon tukea Kuparille ja Heponiemelle, etteivät tietyt pelilliset ongelmat paista niin vahvasti esille.

Pyörälä ja Tolvanen ovat hyvin erityyppisiä pelaajia. Toinen on monipuolisuuden multihuipentuma, toinen on maalintekijä.

Nuorten MM-kisoissa Tolvasen paikat ovat tulleet pitkälti ylivoimalla ja vaihtotilanteiden yhteydessä, joissa hän on päässyt läpiajoon. Viidellä viittä vastaan hän on jäänyt usein pahasti pimentoon. Systeemi ei ruoki häntä. Eikä ketju.

Kupari on valinnut usein soolokuljetukset hyökkäysmalliksi. Hän ei ole aivan perinteinen, kiekkoa jakava sentteri, jota Tolvanen osaltaan vaatii.

Suomen ykkösketju ei ole saanut missään vaiheessa maksimipotentiaalia irti. Joku jää koko ajan ulkopuolelle ja trion pelistä paistaa läpi isoja rakenteellisia ongelmia.

Eikä tuloskaan puhu puolestaan. Kaksi peliä, yksi maali.

Mitä tehdä?

Suomen valmennusjohto voi reagoida asiaan kahdella tavalla. Laittaa kädet ristiin, että Kupari ja Heponiemi hyödyntäisivät paremmin Tolvasta. Tai sitten erottaa ketjun.

Ratkaisuvaihtoehto?

Tolvaselle loistava paikka löytyisi Kaapo Kakon ja Anton Lundellin viereltä.

Turnauksen vahvasti aloittaneen Kakon nopeustaitavuus on elementti, johon Tolvasen maalintekotaidot osuisivat kuin nenä päähän. NHL-superlupaus Kakko on hyödyntänyt syksyn aikana enemmän kuin hyvin taitavia ketjukavereitaan TPS:ssä.

Tähän päälle Kakon vierellä hyökkäävä Lundell on myös klassista pelintekijäosastoa. HIFK-sentteri on antanut pohjaa näkemykselle turnauksen alussa. Hän on ollut Kakon tapaan Suomen yksi positiivisimmista suorittajista.

Kuka sitten tukisi ykkösketjua? Siihenkin löytyy ratkaisuvaihtoehto: Aarne Talvitie.

Härkämäinen voimapesä on aloittanut turnauksen enemmän kuin hyvin. Hän on se, joka pystyisi luomaan tilaa taitavalle Kärppä-kaksikolle. Talvitie osaa myös haistella tekopaikkoja maalilta. Nyt Tolvanen, Kupari ja Heponiemi ovat jääneet pyörimään liikaa pelin ulkopuolelle.

Vaihtoehtomallit toki rikkoisivat muun muassa turnauksen alussa hyvin toimineen kolmosketjun (Talvitie – Santeri VirtanenJesse Ylönen).

Silti.

Mikäli Suomi haluaa pärjätä tässä turnauksessa, pitää parhaiden pelaajien olla parhaita pelaajia.

Siksi parhaiden pelaajien pitää saada parasta mahdollista tukea. 

Lue myös:

    Uusimmat