Mainos

Näitä haitallisia aineita mansikka voi sisältää

Mansikat kuten viljellyt ja kylvetyt kasvit yleensä voivat sisältää jäämiä kasvinsuojeluaineista. Niillä halutaan muun muassa torjua tuhoeläimet ja kasvitaudit sekä rikkakasvit viljelyvaiheessa.

Elintarviketurvallisuusvirasto Evira valvoo pitoisuuksia esimerkiksi mansikoissa. EU-lainsäädäntö määrä, mikä on sallittu enimmäispitoisuus kullekin kasvinsuojeluaineelle.

Evira mittaa pitoisuuksia vuosittain. Kotimaisten tuotteiden osalta tilanne on hyvä.

– Viimeisin raportti on vuodelta 2010. Siinä ei löydetty yhtään tapausta, jossa määrät olisivat ylittyneet, sanoo Eviran tuoteturvallisuusyksikön ylitarkastaja Tomi Kekki.

Tuontitavaraa Evira valvoo yhteistyössä Tullin kanssa. Kekin mukaan tuontielintarvikkeissa kuten ulkomaisissa mansikoissa tavataan sallittuja enimmäispitoisuuksia ylittäviä määriä säännöllisesti.

Mansikassa voi olla myös joitain haitallisia viruksia ja bakteereja mikrobitoiminnan seurauksena, mutta kotimaisissa mansikoissa niitä ei ole tullut vastaan.

Mansikka kuten muutkin maassa kasvavat kasvit voivat sisältää vaihtelevia määriä myös raskasmetalleja, mutta määrät ovat Kekin mukaan hyvin pieniä.

– Raskasmetallien saannin kannalta mansikka ei ole merkittävä tuote ja sitä on turvallista nauttia, Kekki sanoo .

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.