Näin voit välttää torimyyjän huijauksen mansikkakaupoilla

Torimyyjien joukossa on aina niitä, jotka tekevät bisnestä myymällä ulkomaalaisia tuotteita suomalaisina.

Hedelmän- ja marjanviljelijäin liitosta sanotaan, että esimerkiksi suomalaista ja ruotsalaista Honey-mansikkaa on lähes mahdoton erottaa toisistaan.

– Se vaara on aina, että ostaa ruotsalaista suomalaisena. Kun marja ei ole rasiassa tai laatikossaan niin riski kasvaa. Jos mansikat myydään rasioissa ja laatikoissa, joissa on viljelijän nimi, niin se on selvempi peli, sanoo liiton toiminnanjohtaja Hannu Salo.

Maistamalla marjan alkuperää on vaikea erottaa.

– Esimerkiksi alkukesän Honey-lajiketta viljellään sekä Ruotsissa että Suomessa. Vaikka Ruotsissa se poimitaan raaempana kuljetuksen takia, ei makua erota suomalaisesta. Lajike on sama.

Satokauden alkuvaiheessa suomalaisella pellolla kypsynyt marja ei myöskään ehdi kasvaa suureksi. Alkukesästä kookas suomalaisena myytävä marja herättää epäilykset.

Jos haluaa olla aivan varma mansikan kotimaisuudesta, kannattaa marja ostaa suoraan tilalta tai harrastaa itsepoimintaa.

Täyden sadon vaiheessa eli sesongin aikaan riski joutua torilla huijatuksi pienenee.

– Silloin hintaero kotimaisen ja tuontitavaran välillä on niin pieni, että bisneksen tekeminen tällä kikkailutavalla ei enää kannata. Alkuvaiheessa on eri juttu, kun Ruotsissa myydään jo täyttä satoa ja meillä vasta aloitellaan.

Torimyyntiä valvoo Evira sekä paikalliset terveystarkastajat. Ongelma on siinä, että myyntipaikkoja on valtava määrä.

– Suomessa on paljon toreja ja sitten on vielä markettien edustat. Valvojia ei riitä joka paikkaan.

Lue myös:

    Uusimmat