Näitä erikoisia nuuskatyyppejä viranomainen ei ole vielä kieltänyt

Suomen tupakkalainsäädännössä on porsaanreikä, joka sallii nenänuuskan sekä purutupakan myynnin.

Tupakkalain mukaan suussa käytettäväksi tarkoitettua tupakkaa eli nuuskaa ei saa myydä. Poltettavaksi, nenään nuuskattavaksi tai pureskeltavaksi tarkoitettuja tuotteita ei kuitenkaan lasketa suussa käytettäviksi tuotteiksi.

Nenänuuska on jauhemaista tupakkaa, jota käytetään nenän kautta. Sen käyttö on suhteellisen harvinaista, suurimpien käyttäjäryhmien sijaitessa Isossa-Britanniassa. Purutupakkaa taas on tiivistä tupakkamassaa, jota jauhetaan hampaissa. Sitä ei juuri käytetä Yhdysvaltain ulkopuolella.

EU:n tupakkatuotedirektiivissä säädettiin kielto suussa käytettävistä tupakkatuotteista. Tarkoituksena on estää uusien ja erityisen nuoria houkuttelevien tuottteiden leviäminen. Perinteiset pureskeltavaksi tarkoitetut tupakkatuotteet jätettiin kiellon ulkopuolelle.

Myöskään nenänuuska ei kuulu kiellon piiriin, ja sitä myydään joissain suomalaisissa tupakkakaupoissa.

– Nenänuuska on sellainen marginaalituote, jota myymme enemmän palvelumielessä kuin rahaa tehdäksemme, kertoo Markku Uotila Töölön Sikarikaupasta.

Hänen mukaansa nenänuuskaa ostavat muutamat, vanhaan tupakkakulttuuriin perehtyneet asiakkaat. Harvalle nenänuuska on kuitenkaan pääsääntöinen tupakkamuoto.

Terveydelle haitallista

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen asiantuntija Hanna Ollilan mukaan nenänuuskan käytöstä johtuvia terveyshaittoja on tutkittu vähän.

– Nuuskatyypit ovat kuitenkin lähellä toisiaan ja sisältävät samoja haitallisia aineita. Mikään nuuskatyyppi ei ole terveydelle haitaton, hän kertoo.

Nuuskatessa nenän ja nielun limakalvot ärtyvät ja voivat pidempiaikaisessa käytössä myös vaurioitua. Eräissä tutkimuksia on osoitettu nenänuuskan yhteys suuontelon ja ruokatorven syöpiin.

Nuuskassa on enemmän nikotiinia kuin savukkeissa ja aiheuttaa voimakkaan riippuvuuden.

Kieltoa suunnitellaan

Vaikka nenänuuska ja purutupakka on sallittu, antaa EU:n direktiivi jäsenmaalle mahdollisuuden säätää tiukempia tupakkalakeja. Sosiaali- ja terveysministeriön neuvotteleva virkamies Meri Paavola kertoo, että kielto on suunnitteilla.

– Näiden tuotteiden kieltoa suunnitellaan tulevaan tupakkalain uudistukseen, Paavola kertoo.

Eräs syy uudistukseen on rajanvedon vaikeus. Paavolan mukaan maahantuojat ovat yrittäneet tuoda maahan purutupakkana tuotteita, jotka viranomaisten näkökulmasta ovat lähempänä nuuskaa.

– Tupakkalain tarkoituksena on tupakkatuotteiden käytön loppuminen. Siksi tuotteiden valikoima pyritään pitämään mahdollisimman pienenä. Samalla estetään uusien hittituotteiden syntyminen, Paavola sanoo.

Uuden tupakkalain luonnos olisi tarkoitus saada lausuntokierrokselle ennen syksyä.

Lue myös:

    Uusimmat