Näitä asioita kampaajasi ei kerro sinulle

Parturikampaajille hiustenhoito sekä -muotoilu on jo niin arkipäiväistä, että he eivät joko muista tai halua kertoa sinulle kaikkia seikkoja, mitä sinun tulee ottaa huomioon kuontalosi kanssa tai parturituoliin istahtaessasi.

AVA listasi hiustenhoitofaktoja, jotka ovat kampaajille osa arkea. Aina he eivät muista (tai halua) kertoa sinulle kaikkia ajatuksiaan liittyen hiustenhoitoon ja -laittoon.

Hiustenkuivaajia ja suoristusrautoja ei tulisi käyttää päivittäin

Monet käyttävät hiustensuoristajia, -kuivaajia sekä -kihartimia lähes päivittäin laittaakseen kutrinsa kuosiin. Ihmisiä tulisikin muistuttaa, että niiden päivittäinen käyttö vahingoittaa huomattavasti hiuksia ja olisikin suotavaa hankkia hiustuotteita, jotka suojaavat hiuksia kuumuudelta. Monet uskovat, että korkeiden lämpötilojen avulla hiustenmuotoilu sujuu tehokkaammin ja nopeammin: todellisuudessa yli 200 asteen lämpötilat ovat liian korkeita hiuksille, ja ne aiheuttavat kuontalollesi suurta vahinkoa.

Hiusten muotoilu kosteana tai märkänä voi aiheuttaa myöa pahaa vahinkoa, joten muista kuivata hiuksesi ennen kuin alat muotoilla niitä esimerkiksi suoristusraudalla. Muista myös pitää kuivainta noin 15 senttimetrin etäisyydellä hiuksistasi kuivatessasi niitä. Ota mallia kampaajaltasi!

Kampaaja ei ole psykologi

Monilla on taipumus istahdettuaan parturituoliin avautua kampaajalle kuin terapeutille ikään. Kampaajalla käynti on kyllä terapeuttista, mutta asiakkaan tulisi muistaa, että kampaaja on asiakaspalvelija, ei kuitenkaan psykologi, joka osaisi auttaa ammattilaisen elkein elämän ongelmatilanteissa.

Kampaajat toki kyselevät ja kuuntelevat mielellään, mutta voit myös miettiä haluaisitko sinä kuulla työpaikallasi asiakkaitten intiimeimpiä historiantapahtumia ja tunnontuskia.

Kuinka usein hiuksia pitää pestä?

Hiusten pesutiheydestä on monia mielipiteitä (kampaajienkin keskuudessa!): saako hiuksia pestä joka päivä?

Hyvä nyrkkisääntö onkin pestä hiuksia vain niin usein, kuin ne sitä oikeasti tarvitsevat. Liiallinen pesu saattaa vähentää päänahan luonnollista talineritystä, joka pitää huolen hiusten hyvästä kunnosta luonnollisesti. Rasvoittuvat sekä hiestä kastuneet hiukset voi pestä vaikka päivittäin. Jos hiuksia pestään päivittäin, kannattaa valita mahdollisimman mieto shampoo. Ne, joiden hiukset ovat normaalit taikka kuivuuteen taipuvat, voivat selvitä viikosta yhdellä tai kahdella hiustenpesukerralla.

On myös hyvin tärkeää löytää omalle hiuskuontalolle sopivat tuotteet: älä unohda hoitoaineen tärkeyttä. Hiuksia ei tulisi pestä pelkästään vedellä, sillä se rasittaa hiusta eikä vie likaa pois.

Ensi kerralla kampaajalla käydessäsi muista kysyä alansa ammattilaiselta, kuinka usein hän suosittelee sinua pesemään hiuksesi ja millaisia tuotteita kuontalosi kipeästi kaipaa.

Kun hiuksesi näyttävät petolinnun takapuolelta

Kampaajat harvoin paljastavat, jos hiuksesi ovat aivan kaameassa kunnossa: kaksihaaraisia on enemmän kuin laki sallii, juurikasvusi rehottaa epätasaisesti tai olet värjännyt kotikonstein omia hiuksiasi. Harva kampaaja sanoo asiakkaalleen suorat sanat, koska he eivät yksinkertaisesti halua pahoittaa heidän mieltään. Niinpä he napsivat kiltisti kaksihaaraiset pois.

On kuitenkin varmaa, että jokainen kampaaja on kokenut tiheytyneitä sydämentykytyksiä asiakkaan kertoessa värjänneensä hiuksensa turkooseiksi kotikonstein tai leikanneensa keittiösaksilla itselleen otsatukan.

Toivomasi hiustyyli tai -väri ei sovi sinulle

Kuinka moni kampaaja olisikaan rikas, jos he saisivat euron joka ikisestä kerrasta, kun asiakas astelee salonkiin mukanaan valokuva julkisuudenhenkilöstä vaatien haluavansa tasan samanlaiset hiukset. Kampaajat yrittävät kaikin keinoin vinkata, että asiakkaan kasvojenpiirteisiin ei sovi polkkatukka tai vahvan jakauksen myötä tasapaksu otsatukka ei yksinkertaisesti onnistu. Mutta 'asiakas on aina oikeassa', joten kampaajat yrittävät kaikin keinoin toteuttaa heidän pyyntönsä.

Kampaaja ei voi myöskään kieltäytyä asiakkaan toiveista, joten he joutuvat usein epämukaviin tilanteisiin esimerkiksi jos asiakas haluaa platinanvaaleat kutrit nyt ja heti, vaikka hänellä olisi entuudestaan sysimustat hiukset. Ole ensikerralla rohkea ja kysy kampaajan rehellinen mielipide, millaiset hiukset hänen mielestään sopisivat juuri sinulle!


Lue myös:

AVA

Kuvat: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat