Näitä asioita gynekologisi ei kerro sinulle

Naisten suositellaan käyvän kerran vuodessa gynekologin vastaanotolla. Lyhyellä käynnillä ei välttämättä ehditä puida kaikkia tarpeellisia asioita

Gynekologit ovat usein varovaisia puhumaan esimerkiksi kiistellyistä tutkimustuloksista. Cosmopolitan-lehti kokosi yhteen käytännönläheistä tuoretta tutkimustietoa, josta gynekologit eivät välttämättä lyhyen vuosittaisen tuokion aikana ehdi kertomaan.

Ylimääräisiä testejä

Tuoreen Centers for Disease Control and Preventionin teettämän tutkimuksen mukaan HPV- eli papilloomavirustesti tulisi tehdä terveiksi todetuille vain kahden tai jopa kolmen vuoden välein. 60 prosenttia gynekologeista teettää HPV-testejä vuosittain noin kerran vuodessa gynekologin vastaanotolla vieraileville naisille varmuuden vuoksi.

– Olemme tehneet HPV-testejä enemmän kuin olisi ollut tarpeen, gynekologi Mary Jane Minkin kertoo.

Gynekologit saattavat siis usein olla liiankin tarkkoja teettäessään testejä potilailleen.

Tuoretta tietoa jälkiehkäisypilleristä

Tiettyjen jälkiehkäisypillereiden on todettu olevan hyvin tehokkaita jopa viiden päivän ajan. Aiempien tutkimusten perusteella ollaan luultu, että lääkkeen tehokas vaikutus kestää vain 72 tuntia. Pidempikestoinen vaikutus on tutkitusti vain tietyillä tuotteilla, eikä tuoreesta tutkimustuloksesta tule innostua turhan paljon. Varovaisuus on ehkäisyasioissa äärimmäisen tärkeää ja nopeus on yhä valttia jälkiehkäisypillereiden käytössä.

Älä lainaa seksilelujasi

Näyttelijä Maggie Gyllenhaal teki vastikään . On hyvä pitää mielessä, että vaikka gynekologit eivät erikseen kieltäisi jotain, on hyvä olla tarkkana oman hygieniansa kanssa. Gyllenhaalin paljastus sai gynekologit ympäri maailmaa nousemaan varpailleen.

– Sitä kautta leviävät bakteerit, loiset ja muut ei-toivotut mikrobit, naistensairauksiin erikoistunut Jennifer Wilder kertoo.

Gynekologit eivät missään tilanteissa suosittele lainailemaan seksileluja ystävien kesken.

Karpalomehu helpottaa virtsaputkentulehduksen oireita

Lääkärit eivät usein suosittele mielellään vaihtoehtoisia hoitomuotoja gynekologisiin vaivoihin. Cosmopolitanin mukaan karpalomehun on todettu useissa tutkimuksissa helpottavan kivuliaan virtsaputkentulehduksen oireita.

Asiantuntijat muistuttavat, että karpalomehu ei vaikuta tulehdukseen, vaikka se helpottaisikin kivuliaita oireita. Tästä syystä gynekologit eivät suosittele vastaanotolla nauttimaan karpalomehua. On kuitenkin hyvä tietää, että tulehduksen aiheuttamiin kipuihin on mahdollista ottaa luonnon omaa kipulääkettä.

MTV3/Helmi

Lähde: Cosmopolitan

Kuva: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja