Naisten mäkihypyn arvokisataipaleen kokenut Julia Kykkänen kertoo ennakkoluuloista lajiin: "Joku oikeasti puhunut vakavissaan siitä, että naisen kohtu kärsii hyppäämisestä"

Julia Kykkänen naisten mäkihypyn kehityksestä:"Mun mielestä on menty taaksepäin" 3:22
Videolla Tulosruudun juttu Julia Kykkäsestä.

Naiset hyppäsivät mäkeä ensimmäisen kerran kaudella 2004-2005 Continental Cupissa. Ensimmäisen kerran arvokisoissa naiset nähtiin vuonna 2009 Liberecissä. MTV Urheilun tapaama Julia Kykkänen on kokenut lajin koko arvokisataipaleen. 

Monille naisten hyppääminen mäestä aiheutti alkuaikoina kummastusta.

– Onhan se tosi, että joku on oikeasti vakavissaan puhunut siitä, että naisen kohtu kärsii mäkihypystä. Se ehkä kertoo siitä, että miksi näin on ajateltu, Kykkänen sanoo.

Parhaimmillaan MM-kisoissa kymmenenneksi yltänyt Kykkänen on nähnyt lajin koko kehityksen. Hän kertoo, että miksi naiset hyppäävät lyhyempiä hyppyjä ja tarvitsevat enemmän vauhtia hyppyihin.

– Naisen vartalo on sellainen, että jos meidät laitetaan samalle puomille miesten kanssa, niin normaalimäessä jäämme vauhdista vähintään sen kaksi kilometriä tunnissa. Kyllähän jo terve maalaisjärki sanoo, että jos hyppäät kaksi kilometriä hiljaisemmalla vauhdilla, niin siinä vaiheessa on selvää, että hyppy jää lyhyemmäksi, Kykkänen kertoo. 

Kykkästä ei ole vielä nimetty mukaan Seefeldin MM-kilpailuihin.

– Enhän minä niitä päätöksiä tee, mutta katsotaan, milloin valinnat tehdään ja sittenhän sen näkee, että lähdetäänkö vai ei, Kykkänen toteaa.

Tulevana viikonloppuna on maailmancupin viimeinen osakilpailu ennen Seefeldiä. Kilpailu käydään Oberstdorfissa. Sen jälkeen on todennäköistä, että Kykkänen nimetään toiseksi hyppääjäksi MM-kisoihin. 

– Totta kai uskon siihen, että minut valitaan ja sinne on ollut koko ajan tähtäin.

Kaksinkertainen mäkihypyn olympiavoittaja Toni Nieminen toimii Kykkäsen valmentajana. Hän on tuonut Kykkäsen mukaan sitä lisää, jota hän nimenomaan halusi.

Toni on luotettava, joten pystymme puhumaan asioista ja ollaankin paljon keskusteltu toistemme kanssa, että miten voidaan asioita tehdä paremmin. Sen lisäksi puhumme siitä, että miten me molemmat voidaan tehdä asioita paremmin. Olen kyllä ollut tyytyväinen, Kykkänen sanoo.

Kykkäsen mielestä mäkihyppyyn naisten puolella ei ole panostettu tarpeeksi. 

– Minun mielipiteeni on se, että ei ole satsattu sillä tavalla, miten pystyttäisiin. Sanoisin, että ollaan menty taaksepäin, Kykkänen toteaa.

Seefeldin hiihtolajien MM-kilpailut alkavat 19. helmikuuta.

Lue myös:

    Uusimmat