Naisiin kohdistuva väkivalta yleinen ja pysyvä ilmiö Suomessa

Joka viidennessä parisuhteessa on ollut väkivaltaa tai uhkailua. Naiset kohtaavat väkivaltaa myös töissä.

Naisiin kohdistuva väkivalta näyttää olevan Suomessa pysyvä ilmiö. Yleisintä on puolison tai tutun miehen tekemä väkivalta. Tuoreen tutkimuksen mukaan joka viides parisuhteessa oleva suomalaisnainen on joutunut joskus nykyisen puolisonsa väkivallan tai sillä uhkaamisen kohteeksi. Kahdeksan vuotta sitten luku oli kaksi prosenttiyksikköä korkeampi.

Naisiin kohdistuva väkivalta 2005 -tutkimuksen mukaan yleisintä naisiin kohdistuvaa parisuhdeväkivaltaa ovat liikkumisen estäminen, kiinni tarttuminen, läimäisyt ja kovalla esineellä heittäminen. Tutkimus julkistettiin tänään Helsingissä.

Vakavaa fyysistä väkivaltaa on joutunut kokemaan joskus parisuhteessa naisista kuusi prosenttia ja seksuaalista väkivaltaa viisi prosenttia. Vakavaa väkivaltaa ovat esimerkiksi pään hakkaaminen, kuristaminen, lyöminen, potkiminen ja ampuminen tai teräaseella lyöminen. Vakava parisuhdeväkivalta on vähentynyt viime vuosina.

Erikoissuunnittelija Minna Piispa sanoo, että pitkään pariväkivaltaa kokeneet naiset ovat joutuneet vakavan väkivallan kohteeksi, mutta heihin kohdistuu paljon myös lievää väkivaltaa. Näiden naisten puolisot myös uhkailevat paljon väkivallalla.

- Uhkailu ei ole vähäpätöistä, sillä se liittyy kiinteästi muihin väkivallan muotoihin. Harvassa eli kolmessa prosentissa parisuhteista on ainoastaan uhkailua, Piispa kuvailee.

Nuoret naiset riskiryhmässä

Parisuhteessa riskiryhmässä on nuoret naiset, opiskelijat, työttömät ja pienituloiset naiset. Piispan mukaan näillä naisilla on muita vähemmän mahdollisuuksia lähteä suhteesta. Nuori nainen ei yleensä heti lähde väkivaltaisesta parisuhteesta, vaan ponnistelee sen onnistumiseksi.

Väkivaltaa parisuhteessa käyttävälle on tutkimuksen mukaan tyypillistä nuori ikä, työttömyys, melko vähäinen koulutus ja yleensäkin heikko työmarkkina-asema. Väkivaltaa on kuitenkin kaikissa sosioekonomisissa ryhmissä ja ikäryhmissä.

Työpaikkaväkivalta lisääntynyt

Parisuhteen ulkopuolinen väkivalta on lisääntynyt. Tätä selittää erityisesti työpaikkaväkivallan kasvu naisvaltaisilla aloilla.

- Naiset kohtaavat väkivaltaa asiakas- ja potilastyössä. Tuntemattomien naisiin kohdistama väkivalta kaduilla on harvinaisempaa, Piispa kuvailee.

Naisuhritutkimuksen mukaan kuitenkin yli puolet parisuhteen ulkopuolisesta väkivallasta ja uhkailusta on tutun miehen tekemää. Hän voi olla entinen miesystävä, naapuri tai vaikkapa opiskelu- tai työkaveri.

Naiset hakevat aiempaa useammin apua

Piispa on tyytyväinen siihen, että naiset hakevat nykyisin apua hieman useammin kuin ennen.

- Avun hakemisen kynnys näyttää laskeneen. Tähän vaikuttaa moni asia, kuten asiasta puhuminen, auttamispalvelujen lisääntyminen ja tiedon leviäminen niistä, Piispa sanoo.

Yli puolet tutkimukseen vastanneista naisista oli puhunut väkivallasta läheiselle ystävälle. Kaksi kolmesta ei hakenut apua yhdeltäkään viralliselta taholta.

Naisiin kohdistunut väkivalta 2005 -tutkimuksen ovat tehneet Minna Piispa, Markku Heiskanen, Juha Kääriäinen ja Reino Sire'n. Oikeuspoliittisen tutkimuslaitoksen ja YK:n yhteydessä toimivan Euroopan kriminaalipolitiikan instituutin julkaisema tutkimus tehtiin postikyselynä, johon vastasi 18-74-vuotiaita naisia noin 4500.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat