Naiset tienaavat keskimäärin selvästi vähemmän kuin miehet – viime vuonna naisen euro oli ansiotuloissa 77 senttiä

Taloudellinen eriarvoisuus kasvaa Suomessa – mistä se johtuu, ja mitä siitä seuraa? 10:48
Video: Taloudellinen eriarvoisuus kasvaa Suomessa – mistä se johtuu, ja mitä siitä seuraa?

Naiset tienaavat keskimäärin selvästi vähemmän ansiotuloja ja veronalaisia pääomatuloja kuin miehet, ilmenee Verohallinnon tuoreista tuloverotilastoista. Viime vuonna naisen euro oli ansiotuloissa vain 77 senttiä miehiin verrattuna. Veronalaisissa pääomatuloissa se oli 44 senttiä, Verohallinto kertoo tiedotteessaan.

Naiset tienasivat viime vuonna keskimäärin hieman alle 25 500 euroa ansiotuloja, mikä on 77 prosenttia miesten ansiotulojen keskiarvosta. Miehet tienasivat vuoden aikana keskimäärin 33 100 euroa.

Miehet myös maksoivat naisia enemmän veroja. Naisten tuloverojen keskiarvo oli viime vuonna noin 60 prosenttia miesten tuloverojen keskiarvosta. 

Palkansaajat innostuivat tulonhankkimisvähennyksestä 

Verohallinnon tuoreista tuloverotilastoista selviää myös, että suomalaisten palkansaajien tekemät tulonhankkimisvähennykset ovat lisääntyneet merkittävästi. Kasvua selittää lisääntynyt etätyöskentely.

Viime vuonna 176 000 palkansaajaa vähensi verotuksessa tulonhankkimismenoja, mikä on 20 prosenttia toissavuotta enemmän. Tulonhankkimismenoista ilmoittaminen kasvoi eniten naisten ja yli 50  000 euroa tienanneiden keskuudessa.

Ansiotulojen tulonhankkimismenoja ovat palkkatulojen hankkimisesta aiheutuvat kulut, kuten esimerkiksi työhuoneeseen, omiin työkaluihin tai etätyöhön liittyvät kulut.

Lue myös:

    Uusimmat