Naisen Tinder-kuva kaapattiin ja julkaistiin vain miehille tarkoitetussa Facebook-ryhmässä – oikeus tuomitsi "koeajolla" leuhkineen sakkoihin ja vahingonkorvauksiin

0:35
Uutisoimme tammikuussa, että deittailusovellukset Tinder ja Grindr saattavat rikkoa tietosuojalakia – vuotavat tietoja seksuaalisesta suuntautumisesta ja tarkasta sijainnista

Mies julkaisi suomalaisnaisen Tinder-profiilista kaapatun bikinikuvan vain miehille tarkoitetussa suljetussa Facebook-ryhmässä viime kesänä. Oikeus tuomitsi miehen yksityiselämää loukkaavasta tiedon levittämisestä.

Nainen oli julkaissut seuranhakupalvelu Tinderissä profiilikuvan, jossa hän esiintyy bikineissä. Myöhemmin hän oli saanut tietää, että kuvaa on ilman hänen lupaansa jaettu vain miehille tarkoitetussa suljetussa ryhmässä.

Kehuskeli "koeajolla"

Oikeudessa 40-vuotias mies selitti saaneensa kuvan pojaltaan, joka oli löytänyt sen Tinderistä. Mies kertoi julkaisseensa kuvan Facebook-ryhmässä huumorimielessä. Toinen jäsen oli jättänyt kuvan alle kommentin, johon mies oli vastannut ”koeajaneensa” kuvan naista. Mies oli poistanut kuvan ryhmästä noin neljän viikon kuluttua ja myöhemmin eronnut ryhmästä.

Syytetty kertoi oikeudelle ryhmän tarkoituksena olevan, että jaetaan kuvia naisista ja kommentoidaan niitä. Ryhmään päästettiin jäseniksi vain miehiä, eikä ryhmässä julkaisuista sisällöistä ole lupa hiiskua ulkopuolisille.

Ryhmässä oli syytetyn mukaan jäseniä julkaisuhetkellä korkeintaan sata. Kuvaan oli reagoinut 27 jäsentä. Syytetty oli julkaissut naisen etunimen kuvan yhteydessä.

Tarkoitus esineellistää ja halventaa

– Ryhmän tarkoituksesta ja sen luonteesta kerrotusta päätellen ryhmän yleinen keskustelun sävy on ollut naisia esineellistävä ja halventava, Länsi-Uudenmaan käräjäoikeus luonnehtii ryhmää tänään annetussa tuomiossa.

Syytetty vetosi siihen, että nainen oli itse julkaissut kuvan Tinderissä huomattavasti suuremmalle ihmisjoukolle. Se ei kuitenkaan oikeuttanut miestä käyttämään kuvaa täysin muissa asiayhteyksissä ja ilman lupaa. Lisäksi mies oli kytkenyt valokuvaan seksielämään liittyvää tietoa.

Mies tuomittiin yksityiselämää loukkaavasta tiedon levittämisestä 30 päiväsakkoon, joka tekee miehen tuloilla 180 euroa. Lisäksi hänet tuomittiin maksamaan naiselle 1200 euron kärsimyskorvaukset sekä naisen lähes 2000 euron oikeudenkäyntikulut.

Tuomio ei ole lainvoimainen.

Korjattu juttua kello 17.44: Espoon käräjäoikeuden nimi on nykyään Länsi-Uudenmaan käräjäoikeus.

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja