Nainen, oletko yötyössä? Olet vaarassa sairastua rintasyöpään

Yötyö lisää naisen riskiä sairastua rintasyöpään.

Tutkimuksen mukaan yötöiden tekeminen lisää rintasyövän riskiä naisilla. Yötyö voi lisätä syövän todennäköisyyttä jopa 40 prosenttia, kertoo Daily Mail. Jos työvuoroja kertyy viikon aikana yli kaksi, riski on kaksinkertainen. Riski kasvaa myös, mikäli öisin töitä painava nainen kokee olevansa aamuihminen tai aamuvirkku.

Tanskalaisen syöpäyhdistyksen tekemään tutkimukseen osallistui 18 500 armeijassa vuosina 1964–1999 työskennellyttä naista. Naisista 218 oli saanut rintasyövän vuosien 1990 ja 2003 välillä. Tutkijat saivat yhteyden 201 naiseen, ja heidän tietojaan verrattiin 899 samanikäiseen naiseen, jotka olivat myös palvelleet armeijassa, mutteivät olleet sairastuneet syöpään.

Naisilta kyseltiin useita asioita esimerkiksi työstä, ehkäisystä ja siitä, kokivatko he olevansa aamu- vai iltaihmisiä. Tutkimusten tulosten perusteella yötöiden tekeminen yhdistettiin 40 prosenttia kohonneeseen syöpäriskiin.

Asiantuntijoiden mukaan kasvaimia estävä hormoni saattaa häiriintyä, jos keho altistuu valolle yöllä. Esimerkiksi melatoniinia erittyy aivoissa iltayhdeksän ja aamukahdeksan välillä, ja se estää myös kasvaimia.

Tutkija Johnni Hansenin mukaan kaksi yövuoroa viikossa ei vielä sekoittanut kehoa, mutta monet yötyövuorot viikossa useiden vuosien aikana saattoivat saada kehon sisäisen kellon sekaisin.


Lue myös:


MTV3/Helmi

Kuva: Colourbox

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja