Mainos

Näin vuosi 2009 muuttaa elämääsi

Vuoden vaihtuminen tuo mukanaan muutoksia, jotka vaikuttavat itse kunkin elämään. Uusi vuosi koettelee kukkaroa hintojen korotuksilla, mutta tuo myös helpotuksia joiltain osin. Vuoden vaihteessa toteutuvat kuntaliitokset puolestaan yhdistävät kuntien tarjoamia palveluita ja saattaapa kuntaliitos näkyä joidenkin kohdalla myös osoitteen vaihtumisena. Lue, miten vuoden vaihtuminen vaikuttaa omaan elämääsi.

Uusi vuosi kukkarolla

Jotkut uuden vuoden mukanaan tuomista muutoksista näkyvät kukkaron keventymisenä. Tulevana vuonna hinnat nousevat muun muassa joukkoliikenteessä. Esimerkiksi VR nostaa junalippujen hintoja viisi prosenttia ja ainakin pääkaupunkiseudulla joukkoliikenteen lippujen hinnat nousevat.

Myös alkoholivero nousee vuoden vaihtuessa kymmenellä prosentilla ja nostaa juomien hintoja keskimäärin 4,5 prosenttia. Olutpullon hinnassa korotus näkyy noin 4 sentin nousuna. Viinipullosta saa puolestaan maksaa keskimäärin reilut 20 senttiä enemmän ja puolen litran viinapullo kallistuu suunnilleen 75 senttiä.

Kaikki uudistukset eivät kohtele kukkaroa kuitenkaan kaltoin. Esimerkiksi kotitalousvähennyksen enimmäismäärää nousee vuoden alusta 3 000 euroon. Tuloverotus kevenee ja kotitalouksien käytettävissä olevat tulot lisääntyvätkin ensi vuonna keskimäärin 680 euroa vuodessa. Eniten verotus kevenee ansiotuloa saavilla keski- ja suurituloisilla.

Kelan palvelut ja etuudet muuttuvat

Kelan konttori

Uusi vuosi tuo uudistuksia myös moniin Kelan etuuksiin. Pienimmät päivärahat nousevat vuodenvaihteessa. Muun muassa sairaus- ja kuntoutuspäivärahojen vähimmäismäärä nostetaan työttömyysturvan vähimmäismäärän tasolle. Korotus on noin 170 euroa kuukaudessa. Päivärahan vähimmäismäärä nousee nykyisestä 15,20 eurosta 22,04 euroon päivässä.

Vuodenvaihteessa nousee myös lapsilisän määrä monilapsisissa perheissä. Kolmannesta lapsesta lukien lapsilisää maksetaan kymmenen euroa aiempaa enemmän, korotuksen jälkeen lapsilisä kolmannelle lapselle on 141 euroa. Myös erilaisten vanhempainrahojen vähimmäismäärä nousee.

Muutoksia on odotettavissa myös Kelan palveluihin. Esimerkiksi monien toimistojen aukioloajat yhtenäistyvät vuoden alussa, jonka jälkeen suurin osa Kelan toimistoista on avoinna maanantaista perjantaihin klo 9–16. Suurimpien kaupunkien vilkkailla toimistoilla on lisäksi kerran viikossa pidennetty aukiolo kello viiteen saakka.

Kuntaliitokset saattavat tuoda uuden osoitteen

Vuoden vaihtuessa astuu voimaan myös ennätysmäärä kuntaliitoksia. Kaikkiaan kuntaliitoksia toteutuu 32 kappaletta, ja niissä on mukana liki sata kuntaa.

Kuntaliitos näkyy paitsi kuntien määrän vähenemisenä, niin myös palveluiden yhtenäistymisenä ja keskittymisenä. Joissakin kunnissa kuntaliitokset voivat tuoda mukanaan myös seurakuntaliitoksen. Esimerkiksi Lapin seurakunnan taival itsenäisenä seurakuntana päättyy vuoden vaihteessa, kun se liitetään osaksi Rauman seurakuntaa

Sen sijaan apteekkien sijaintialueita kuntaliitokset eivät Lääkelaitoksen mukaan muuta. Kuntaliitokset eivät myöskään mahdollista apteekin sijoittumista vapaasti uuden liitoskunnan alueella, vaan Lääkelaitos arvioi ja uusii apteekkien aluepäätökset apteekin toimiluvan tullessa avoimeksi tai kun alueelle perustetaan uusia apteekkeja. Samassa yhteydessä päivitetään myös apteekkien viralliset nimet.

Joissakin kunnissa kuntaliitos saattaa näkyä osoitteen vaihtumisena, esimerkiksi postinumeron yhteyteen liitettävän kunnan tai kaupungin nimen osalta. Näin käy esimerkiksi Vammalan, Äetsän ja Mouhijärven kunnissa, jotka yhdistyvät vuoden vaihteessa Sastamalan kaupungiksi. Kuntaliitokset voivat näkyä myös katuosoitteen vaihtumisena, sillä jos kunnissa on päällekkäisiä kadunnimiä, niin niitä joudutaan nimeämään uudelleen.

Poliisi tiivistää toimintaansa

Vuoden vaihteessa myös poliisin toiminta kokee muutoksen, kun uudet poliisilaitokset aloittavat toimintansa 1.1.2009.Uudistuksen myötä nykyiset 90 kihlakunnan poliisilaitosta lakkautetaan ja tilalle perustetaan 24 uutta poliisilaitosta. Tämän seurauksena muun muassa poliisilaitosten alueet suurenevat huomattavasti.

Poliisiylijohtaja Mikko Paateron mukaan peruspoliisitoiminta pyritään kuitenkin varmistamaan kehittämällä lähipoliisitoimintaa.

- Poliisin näkyvyys on tarkoitus pitää vähintään entisellään, normaalia rikostutkintaa tehdään eri toimipisteissä ja lupapalveluja on tarkoitus saada ajanvarauksella useista pisteistä. Sähköiset palvelut ja ajanvarausjärjestelmä ovat tulevaisuuden kehitystä, Paatero toteaa Poliisi-lehden blogissaan.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.