Näin uusit ikkunoiden ja ovien tiivisteet

Veto aiheuttaa turhaa energiankulutusta. Ikkunalasin huurtuminen tai jäätyminen saattaa tapahtua monessa pinnassa ja korjauskeinot riippuvat kulloisestakin tilanteesta.

Jos kosteus tiivistyy tai jäätä muodostuu sisäikkunan sisäpintaan, syy löytyy joko huonetilan ilman liiallisesta suhteellisesta kosteudesta tai ikkunan ulommaisen lasin huonosta tiiveydestä.

Korjaus: tiivistä ulommainen lasi. Jätä pätkä tiivistettä pois ylä- ja alareunasta, jotta ilma pääsee kiertämään lasien välissä. Tämä tasoittaa ikkunan sisäpinnan pintalämpötilaa ja poistaa huurtumisen. Samalla saavutetaan muitakin etuja: pölyn tunkeutuminen lasien väliin vähenee ja myös liikennemelu saattaa vaimentua. Kannattaa myös parantaa huoneen ilmanvaihtoa ja tarvittaessa pitää sisäilma kuivempana.

Kaikkein yleisin huurtuva pinta taitaa olla ulommaisen lasin sisäpinta. Tämä johtuu siitä, että sisimmän puitteen tiivistys on puutteellinen ja puitteiden väliin pääsee lämmintä, kosteaa sisäilmaa. Pakkasella uloimman lasin sisäpinta on niin kylmä, että kosteus tiivistyy siihen.

Korjaus: tarkasta sisäpuitteen tiivisteet ja uusi ne tarvittaessa.

On vielä yksi tilanne, joka on yleistynyt erityisesti uusien, hyvin lämpöä eristävien ikkunoiden kohdalla: ulommaisen ikkunan ulkopinta.

Tämä ei ole itse asiassa lainkaan ongelma, sillä se kertoo ikkunoiden toimivan oikein. Tietyissä olosuhteissa, lähinnä lämpötilan liikkuessa juuri nollan molemmin puolin kun ilma on samalla kosteaa, ikkunoiden alanurkkiin kertyy tiivistynyttä kosteutta tai peräti jäätä. Se on vain merkki siitä, ettei ikkunan läpi pääse sisältä lämpöä, joka pitäisi ulkoikkunan ulkopinnan sulana. Ei siis kannata olla huolissaan. Se kertoo siitä, että ikkuna toimii kuten pitääkin eikä lämpövuotoa ole.

Tiivisteiden uusiminen

Tiivisteitä uusittaessa vanhat poistetaan ensin huolellisesti ja puhdistetaan huullokset asetonilla. Työtä voi helpottaa nostamalla ikkuna tai ovi paikaltaan ja laittamalla se pukkien päälle. Ovien kohdalla tosin on yleinen hankaluus jälkikäteen asennetut sisäpaneelit, jolloin reunalista saattaa tulla yläsmyygin kohdalla niin alas, ettei ovi mahdukaan nousemaan saranoiltaan. Tämä kannattaa muistaa asia, jos suunnittelee seinän panelointia

Tiivistenauhoja saa monen paksuisina ja muotoisina isompiin ja pienempiin rakoihin. Hyvin tavallinen ja käyttökelpoinen on ruskea tai valkoinen P-nauha, joka toimitetaan neljän tiivistenauhan levyisenä rullana. Nauhat irtoavat toisistaan helposti ja niiden kiinnityspinnalla on paperin suojaama teippi. Katkaiseminen tapahtuu vaivattomasti saksilla tai veitsellä.

Tiivisteet kannattaa tarkastaa ainakin parin vuoden välein, vaikkei oireita ilmenisikään. Tiivisteet kovettuvat ajan mittaan, mikä on helppo todeta sitä tunnustelemalla. Onhan toki selvää säästöä, kun lämpö pysyy sisällä eikä karkaa ovien tiivistyksistä ulos tai toisaalta kylmä tunkeudu sisälle, kun asunto on alipaineinen.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat