Mainos

Näin USA:n vaalit etenevät - tuloksen varmistuminen voi viedä viikkoja

Ensimmäiset Yhdysvaltain presidentinvaalien vaalihuoneistot ovat auenneet.

Länsirannikolla Kaliforniassa päästään äänestämään kello 17 Suomen aikaa.

Itärannikolla ensimmäiset huoneistot suljetaan aamukolmelta ja pian sen jälkeen odotetaan ensimmäisiä tuloksia. Kalifornian tuloksia saadaan aikaisintaan kuudelta aamulla. Osavaltion voittajaa ei julisteta, ennen kuin vaalihuoneistot siellä on suljettu.

New Jerseyn ja New Yorkin tulokset viivästyvät, ainakin osittain, sähkökatkojen, tietoliikennekatkojen ja faksattavien äänestyslippujen vuoksi.

Vaalin ennakoidaan olevan erittäin tasaväkinen monessa ratkaisevassa osavaltiossa, ja jos voittomarginaali on hyvinkin pieni, niin tulokset saattavat viipyä.

Todella tiukoissa tilanteissa voidaan joutua tarkastuslaskentaan ja se jos kyseessä on ratkaiseva osavaltio, niin vaalituloksen julistamiseen voi kulua päiviä, jopa viikkoja.

Suurimmassa osassa osavaltioita ei odoteta minkäänlaisia yllätyksiä, mutta sitäkin tiukemmin seurataan kourallista ratkaisevia osavaltioita.

Florida ja Ohio ovat suurimmat jättipotit itärannikolla, mutta Virginia, Pennsylvania, Wisconsin, Colorado, Iowa ja New Hampshire kuuluvat ratkaisijoiden joukkoon.

Valitsijamiesten harteilla

Voittaja on ehdokkaista se, joka saa taakseen 270 valitsijamiestä.

Alustavasti ennakoidaan, että demokraattien Barack Obamalla on valmiiksi takanaan 237 valitsijaa, republikaanien Mitt Romneylla 206. Jaossa on siis 95 valitsijaa.

Vaalissa ratkeaa myös kongressin kokoonpano. Republikaanien hallitsema kongressin edustajainhuone pysynee puolueen käsissä, sillä enemmistöön pääsy vaatisi demokraateilta 25 lisäpaikkaa.

Senaatin hallinta on kuumempi kamppailu. Demokraateilla on siellä 53-47 johto, demokraatteihin on laskettu heidän mukanaan äänestävät kaksi riippumatonta senaattoria. Senaatin ennakoidaan pysyvän nipin napin demokraateilla.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.