Näin ulkonäkösi paljastaa terveydentilasi!

Moni pyrkii korjaamaan kuivaa ihoa, ryppyjä ja huonokuntoisia kynsiään ulkoapäin. Ne ovat kuitenkin tärkeitä terveyden mittareita ja usein oireita hoidettavista ongelmista.

Moni syyttää ikääntymistä lässähtäneistä hiuksista ja hienoista juonteista kasvoilla, mutta niiden takana voi piillä myös terveysongelmia

Rypyt

Toki ihomme rypistyy vanhetessamme, mutta rypyt voivat olla myös merkki ostoeporoosista.

Yalen yliopiston tekemän tutkimuksen mukaan vahvat rypyt naisilla, joilla vaihdevuodet tulevat tavallista aikaisemmin, voivat olla merkki myös luuston huonosta voinnista.

– Iho ja luut ovat kudoksina melko samanlaisia. Ihon fyysiset ominaisuudet naisilla, joiden vaihdevuodet alkavat aikaisessa vaiheessa ovat suoraan yhteydessä myös luuston vahvuuteen ja laatuun, professori Lubna Pal Yalen yliopistosta kertoo Health.com-sivustolla.

Turvonneet jalat

Jalat turpoavat helposti esimerkiksi venähdysten vuoksi tai raskauden aikana. Se voi kuitenkin olla myös merkki ongelmista sydänlihaksessa.

Kun sydän ei pumppaa verta tarpeeksi hyvin, saattaa keho säilöä nesteitä, joka näkyy turvotuksena jaloissa ja nilkoissa.

Huonot kynnet

Kynnet ovat tärkeä mittari kehomme hyvinvoinnille. Helposti paksuuntuvat, epätasaiset ja epämuodostuneet kynnet voivat kieliä monista terveysongelmista.

Esimerkiksi psoriasista sairastavilla ihmisillä kynsimuutokset ovat hyvin tavallisia.

Huonokuntoinen suu

Pahanhajuinen hengitys ja ienongelmat eivät ole ainoastaan merkkejä huonosta hygieniasta – ne voivat olla oireita sydän- tai luustosairauksista.

Vuonna 2010 British Medical Journal julkaisi tutkimuksen, jonka mukaan säännöllinen hampaiden harjaus vähentää sydänsairauksien riskiä. Ihmiset, jotka harjasivat hampaansa harvemmin kuin kaksi kertaa päivässä sairastuivat 70 prosenttia suuremmalla riskillä sydänsairauksiin.

Liiallinen karvoitus

Nykyihanteen mukaan nainen on mahdollisimman karvaton, joten vatsan alueella tai leuasta kasvavat karvat voivat olla kosmeettinen haitta.

Ne voivat kuitenkin olla merkki muustakin: Monirakkulaisten munasarjojen yksi oire on voimakas karvankasvu. Tämän lisäksi se voi muun muassa vaikeuttaa lastensaantia ja aiheuttaa epäsäännöllisyyttä kuukautiskierrossa.

Rohtuneet huulet ja kuivat hiukset

Huulet kertovat paljon terveydestäsi. Vahvasti rohtuneet huulet voivat olla reaktio esimerkiksi lääkkeestä tai allergiasta.

Suupielien haavaumat kertovat vitamiinipuutoksesta, mutta voivat olla myös oire Sjögrenin syndroomasta. Vastustuskykyä vähentävä sairaus aiheuttaa silmien ja suun kuivumista, sekä kipua nivelissä.

Joidenkin väestötutkimusten perusteella on päädytty siihen, että jopa 3–4 prosenttia aikuisista sairastaa Sjögrenin oireyhtymää.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja