Näin suomalaisnörtistä tuli jättimäisen nettihuumekaupan puuhamies – huumeet tölkeissä, salakuljetus perheen purjeveneellä

Tämän vuoden toukokuussa tulli sai kiinni ison kalan, kun se nappasi internetin salatussa Tor-verkossa isoa huumekauppaa pitäneen miehen. Douppikaupan taustalta paljastui nuorehko teekkari, jonka pimeä puoli pysyi pitkään salassa jopa läheisiltä.

Tullin kuulusteluissa mies puhui syistä, jotka johtivat hänet huumekauppiaaksi.

– Olen työskennellyt IT-alalla ja kiinnostus tekniikkaan johdatti minut TOR -verkkoon ja siellä olleeseen Silk Road 2.0 -palveluun.

Douppikauppa-jutun esitutkinta tuli julkiseksi tällä viikolla, kun oikeudenkäynti alkoi valmisteluistunnolla Varsinais-Suomen käräjäoikeudessa. 

Pääepäillyllä ei ole aiempaa rikostaustaa. Hän oli palkkatöissä, eikä oman kertomansa mukaan ollut edes rahan tarpeessa. Ulkoisesti hän eli lainkuuliaista elämää huumekauppaa käydessäänkin, eikä lähipiirikään tiennyt hänen pimeästä puolestaan.

Mies osallistui myös pienpuoluetoimintaan ja kommentoi sosiaalisessa mediassa erityisesti tietoturvaa ja verkkovapauksia koskevia aiheita. Hän otti kantaa myös huumausainepolitiikkaan, kannattaen muun muassa kaikkien huumeiden laillistamista.

Eräs miehen poliittisessa toiminnassa tavannut henkilö kuvailee häntä ”kohtuu skarpiksi kaveriksi”, joka kuunteli konemusiikkia. Tavatessa hän oli siistin oloinen ja otti mielellään vastuuta. Mielikuvaa miehestä hän kuvailee ”teekkariksi” tai ”teknonörtiksi”.

Huumeet tuotiin säilyketölkeissä

Ensimmäisen suuren huumesalakuljetuksensa mies teki Euroopan autoreissun yhteydessä vuosien 2013 ja 2014 vaihteessa.

– Koska tiesin Tullin valvovan postilähetyksiä tarkasti, ajattelin hankkia ja maahantuoda huumeita itse. Minulla ei ollut Suomessa kontakteja, joilta olisin haluamiani huumeita saanut. Huumeiden hinta oli sitä alempi, mitä enemmän osti kerralla, joten ajattelin tuoda kerralla riittävästi. Päädyin ostamaan tuotteita noin 10 000 eurolla, koska pystyin sen säästöilläni helposti rahoittamaan, hän kertoi.

Mies matkasi ympäri Eurooppa yöpyen hotelleissa. Kansainvälisellä Silk Road 2 -kauppapaikalla kohdattu kauppias suositteli ottamaan huumeet vastaan hollantilaisessa hotellissa kirjeitse. Kauppa käytiin bitcoin-virtuaalivaluutalla. Hän osti sata ekstaasitablettia, 250 grammaa amfetamiinitahnaa, tuhat LSD-lappua sekä sata tablettia 2C-B-muuntohuumetta. Miehen tietokoneella olevista tiedoista ilmenee, että hän oli vertaillut tuotteiden hintaa verkossa ja kadulla ostamisen yhteydessä. Matkan aikana hän ilmeisesti asioi myös muiden kauppiaiden kanssa, ostaen kokaiinia, DMT:tä, salvia divinorum -kasvivalmistetta sekä ekstaasin vaikuttavaa ainetta MDMA:ta kidemuodossa.

Hotellihuoneessa mies pakkasi huumeet tuomallaan tölkityslaitteella metallisiin säilykepurkkeihin, joiden kylkeen hän kiinnitti ostamiensa säilykkeiden etikettejä. Tölkit tuotiin maahan matkatavaroissa, purkitusvälineet lähetettiin postissa kotimaahan. Matkan aikana hän viesti veljelleen ja naiselle, jotka ovat nyttemmin vangittuina syytettynä osallisuudesta huumerikoksiin.

Reissu onnistui toivotulla tavalla. Kotona Espoossa miehen puhelimella otettiin kuvia, joissa miehen veli istui pöydän ääressä tarkastellen saalista.

Kysyntää riitti ja suosio kasvoi

Saalis kelpasi myös asiakkaille. Kauppa kävi verkossa ja pian huumevarastot olivat jälleen lopussa.

– Keväällä 2014 olin saavuttanut Silkkitiellä huomattavaa suosiota ja minulta pyydettiin uusia tuotteita ja muut käyttäjät myös tarjosivat yhteistyötä. Varastojen ehtyessä lähetin kuriirin uudelle reissulle Hollantiin.

Miehen veljen epäillään toimineen kuriirina. Liikkeelle lähdettiin entistä suuremmalla rahasummalla, yhteensä noin 36 000 eurolla.

Aiempien hotellitoimitusten lisäksi kuriiri tapasi ilmeisesti erään kauppiaan myös kasvotusten Tata Steel -jalkapallostadionilla. Myös tässä noin 15 tuhannen euron kaupat käytiin kuitenkin bitcoineilla.

Jälleen reissu onnistui toivotusti ja huumekauppa sai jatkua.

Vanhemmat tietämättään kuriireina – huumeita printterissä

Kesään mennessä varastot alkoivat olla jälleen tyhjinä ja täydennyksiä tarvittiin.

– Lähdin itse uudelle matkalle nyt tuoden määrällisesti suurimman koskaan hankkimani erän, mies kertoi kuulusteluissa.

Mies lensi Hollantiin ja vuokrasi lentokentältä ajoneuvon kulkemista varten. Huumeita vastaanotettiin jälleen sekä postitse hotelliin että jalkapallostadionilla kasvokkain. Huumeet kätkettiin matkalaukkuun, ja mies ajoi tervehtimään purjeveneellä lomailleita vanhempiaan. Huumeilla täytetyn matkalaukkunsa hän jätti veneeseen säilöön.

Mies palasi Saksaan ja vastaanotti vielä uusia huumelähetyksiä kätkien ne ostamaansa mustesuihkutulostimeen, jonka lähetti postitse Suomeen. Osa lähetyksistä vastaanotettiin väärennetyllä saksalaisella henkilökortilla. Vanhemmat matkustivat purjeveneellä Suomeen – kuljettaen tietämättään mukanaan laitonta arvolastia, jonka mies kävi noutamassa Suomessa venesatamasta.

Silk Road 2:ssa käytyjen keskustelujen perusteella huumekauppoja tehtiin peräti reilusti yli 100 000 eurolla. Erässä oli kolmen kilon ”lohkare” ekstaasin vaikuttava aine MDMA:ta, tuhansia ekstaasinappeja ja LSD-lappuja sekä erä heroiinia. Muita ”tuotenimikkeitä” olivat muun muassa kokaiini, hasis ja erilaiset muuntohuumeet. Merkittävimmän osan erästä muodostaa kuitenkin amfetamiini.

– Tilasin myyjältä kymmenen kilogrammaa, mutta sain vetistä liejua. Tästä suurin osa oli nestettä, jonka haihdutin pois. Minulle jäi noin neljä kilogrammaa amfetamiinijauhetta, hän kertoo.

– Tämän oli tarkoitus olla viimeinen kerta, kun haen huumeita ja varastosta riittikin, mies toteaa.

Tästä huolimatta mies kävi vielä hakureissulla hakemassa muun muassa kokaiinia 90 000 eurolla.

Aikoi lopettaa hommat – ”Olin koukussa”

Huolimatta toiminnan nopeasta kasvusta ja suosiosta mies halusi kertomansa mukaan lopettaa hommat.

– Vuoden 2015 aikana halusin lopettaa huumekaupat kokonaan, mutta olin koukussa. Ihmiset rakastivat minua ja vaativat uusia tuotteita. Yritin luovuttaa myös maahantuontia muiden käsiin, mutta en löytänyt siihen sopivaa henkilöä, hän kertoi kuulustelussa.

Toiminta oli kuitenkin vaikeutunut. Kun Yhdysvaltain viranomaiset saivat Silk Road 2:n ajettua alas, menetti mies kontaktinsa kauppiaisiin siellä. Myös kuriiritoiminta onnistui vaihtelevalla menestyksellä.

Ongelmista huolimatta toimintaa jatkettiin, ja seuraavalla kerralla miehen veli toi tullin tietojen mukaan maahan viisi kiloa amfetamiinia, tuhansia ekstaasinappeja ja LSD-lappuja sekä kokaiinia. Ostokset ylittivät edellistäkin reilummin 100 000 euron rajan.

Tullin arviot merkittävimmistä maahan tuoduista aineista

 • Ekstaasitabletteja ainakin 42 168 kappaletta.
 • LSD- lappuja ainakin 30 700 kappaletta.
 • Amfetamiinia ainakin 25 000 grammaa.
 • Metamfetamiinia ainakin 497 grammaa.
 • Fluoriamfetamiinia ainakin 1 018 grammaa.
 • Heroiinia ainakin 301 grammaa.
 • Kokaiinia ainakin 2 090 grammaa.
 • MDMA:ta ainakin 7 402 grammaa.
 • Alfa-PVP:tä ainakin 250 grammaa.
 • MDPV:tä ainakin 500 grammaa.
 • MDMB-CHMICA:ta ainakin 1 891 grammaa.
 • 2-FMA:ta ainakin 261,2 grammaa.
 • 2C-B tabletteja ainakin 5 638 tablettia.
 • Metoksetamiinia (MXE) ainakin 600 grammaa.
 • Lisäksi tuoduksi epäillään merkittävää määrää erilaisia KKP-aineita, ketamiinin ja DXM:n kaltaisia lääkeaineita sekä doping-aineita.

Kiinni jäätiin isosti – kilokaupalla piriä ja muita aineita

Vuoden 2016 keväällä huumekaupalle oli löytynyt ilmeisesti halukas jatkaja. Mies järjesteli Douppikaupan alakauppana toimineelle Ekstaasikaupalle kontaktin veljeensä, jonka tehtävänä oli toimia jälleen kuriirina Hollannin ja Suomen välillä. Douppikauppa ei tällä kertaa käyttänyt rahoja, vaan ainoastaan tarjosi neuvoja ja kontaktin Ekstaasikaupalle. Hän oli myös myymässä Douppikaupan varastoa Ekstaasikaupalle.

Tällä kertaa tuttu kuriirikuvio karahti kiville. Tulli ohjasi kuriireina toimineen veljen ja aiemmin mainitun naisen auton tarkastukseen, jossa löydettiin muun muassa heroiinia, yli 13 000 ekstaasitablettia, 5000 LSD-lappua, 8,75 kiloa amfetamiinia sekä jonkin verran kokaiinia. Valtaosa aineista oli piilotettu Marshall-merkkisen kaiuttimen sisälle. Katukauppa-arvoksi löydöille arvioitiin yli miljoona euroa.

Tullin arvioi rikoshyödyksi kokonaisuudessaan 1,826 miljoonaa euroa. Luvussa on huomioitu takavarikoitujen bitcoinien arvonnousu. Rikoshyödystä on jäänyt kateisiin lähes 900 000 euron arvosta bitcoineja.

Samassa yhteydessä myös Douppikauppaa pyörittäneen miehen luokse tehtiin kotietsintä. Kolmikko on nyt vangittuna ja syytteiden käsittely alkaa Varsinais-Suomen käräjäoikeudessa 14. joulukuuta.

Veljeksille vaaditaan noin 10–13 vuoden vankeusrangaistusta törkeistä huumausainerikoksista. Osallistuneelle naiselle syyttäjä vaatii 7–10 vuotta.

Veli ja nainen ovat esitutkinnan aikana kiistäneet syyllisyytensä rikoksiin.

2:13

2:24

Lue myös:

  Uusimmat

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja