Näin saat amarylliksesi kestämään mahdollisimman pitkään – lue vinkit!

Amaryllis eli ritarinkukka on yksi joulun ajan kauneimpia kukkia, jonka voi halutessaan istuttaa vielä keväälläkin sulostuttamaan kukkapenkkiä.

Ritarinkukka, usein myös amaryllikseksi nimitetty, on joulun komeimpia kukkia. Se on meillä joulukukkana melko uusi tulokas, sillä sen suosio alkoi kasvaa voimakkaasti vasta 1980-luvulla. Nykyisin ritarinkukkia viljellään Suomessa reilun miljoonan ruukullisen verran joka joulu.

Hanki tilanteeseen sopiva

Jos etsiskelet hyvissä ajoin ennen joulua kaunista ritarinkukkaa kotiisi, ota mieluiten melko nupullinen. Piukasti nuppuisen kukan avautuminen kestää vähintään puolitoista viikkoa, joten sinulla on hyvää aikaa seurailla kasvin kehitystä. Jouluaattona ei kannata kiikuttaa kotiin kovin nupussa olevaa ritarinkukkaa, ellet sitten aio nauttia kunnon kukinnasta vasta pitkällä tammikuun puolella.

Avonainen ritarinkukan kukka on myös hyvin pitkäikäinen. Jos sipulista kasvaa kaksi kukkavanaa, ne voivat yhteensä kukkia toista kuukautta.

Oletko juuri nyt menossa kylään? Hanki sellainen ritarinkukka, jonka nupuissa näkyy hieman muutakin väriä kuin vihreää. Lahjan saaja nauttii kukasta enemmän, kun se on jo pitemmälle kehittynyt. Kaikkein komein on tietysti täysin auki oleva ritarinkukka, mutta sen pakkaamisessa ja kuljettamisessa täytyy olla varovainen. Ritarinkukan terälehdet nimittäin taittuvat herkästi.

Venyäkö vai ei?

Ritarinkukan kukkavarsi venyy joka tapauksessa, ja siihen kannattaa tyynin mielin alistua. Tue kukkavarsi ryhdikkääksi pitkillä tukikepeillä, ja käytä tarpeen mukaan narua apuna. Voit pistää tukikepit sipulin läpi, ellet halua kukittaa samaa ritarinkukkaa seuraavana vuonna.

Kukkavarsi pysyy napakampana, jos kastelet ritarinkukkaasi maltillisesti ja pidät lämpötilan 15–18 asteessa. Ritarinkukkaa ei kannata jättää kokonaan kastelematta venymisen pelossa, sillä kuivaksi jätetty ritarinkukka ei välttämättä jaksa avata nuppujaan. Mielummin siis vettä ja tukea kuin kuivuutta ja näivettymistä.

Jos varsi kaikista keinoista huolimatta venyy hulppeasti, leikkaa se poikki ja laita maljakkoon. Ritarinkukka on erinomainen leikkokukka.

Siitepölyn voi poistaakin

Ritarinkukan suurten kukkien heteissä on siitepölyä. Heteiden ponnet eli siitepölyä sisältävät osat voi kevyesti käsin vetäistä pois kukkien avautuessa. Näin siitepöly ei pääse kypsyessään tahraamaan esimerkiksi alla olevaa pöytäliinaa. Siitepölyn poistaminen ei vaikuta kukan kestävyyteen.

Ritarinkukka on monivuotinen ilo

Ritarinkukan saa helposti kukkimaan seuraavanakin vuonna. Kukkinutta ritarinkukkaa kastellaan ja lannoitetaan säännöllisesti aina seuraavaan syksyyn saakka. Syyskuussa kastelua vähitellen vähennetään, kunnes se lopetetaan kokonaan. Kastelun vähetessä myös lehdet kuihtuvat. Sipuliruukun voi siirtää viileään, pakkasettomaan paikkaan.

Viimeistään marraskuun alussa vanhoja multia ravistellaan pois, sipuli istutetaan uudelleen entiseen korkeuteensa uuteen multaan ja se tuodaan valoon ja lämpöön. Säännöllisesti ja alussa varovasti kasteltuna ritarinkukka palkitsee hoitajansa entistäkin komeammalla kukinnalla.

Lähde: Kauppapuutarhaliitto

Lue myös:

    Uusimmat