Näin säästät joululahjaostoksissa

Joululahjaostokset koettelevat kukkaroa. Hyvällä suunnittelulla selviät rumbasta kohtuukustannuksin.

Joululahjaostoksille kannattaa suunnata ajoissa, mikäli haluaa säästää pitkän pennin lahjaostoksissaan. Näillä vinkeillä kuka tahansa säästää selvää rahaa lahjaostoksilla.

1.Osta lahjat ajoissa

Mikään ei tuhoa budjettia niin kuin kiire. Jos mahdollista, osta lahjat ajoissa. Näin ehdit vertailla hintoja sekä miettiä lahjoja ajatuksen kanssa.

Jos et ole vielä aloittanut joululahjaostoksia, on tänään siihen erinomainen tilaisuus. Monet Suomessakin toimivat verkkokaupat järjestävät perjantaina 25.11.2011 Kiitospäivän jälkeisiä yhden päivän kestäviä alennusmyyntejä.

2. Päätä ensin paljonko rahaa aiot käyttää

Perinteinen tapa ostaa joululahjoja on aloittaa miettimällä, että mitä lahjoja ostaisi ja kenelle. Tämä on helppo tapa kuluttaa lahjoihin enemmän rahaa kuin on. Päätä ensin, että paljonko aiot käyttää yhteensä joululahjoihin ja listaa sitten henkilöt, kenelle aiot lahjoja ostaa. Yritä keksiä kaikille sellaiset lahjat, että kokonaisbudjettisi ei ylity.

2. Osta pari ylimääräistä lahjaa

Joskus käy niin, että unohdat lahjalistaltasi jonkun henkilön tai että joku vuoden aikana tapaamasi henkilö päättääkin muistaa sinua yllätyslahjalla ennen joulua. Tällaisia tilanteita varten voi varautua ostamalla varastoon pari kenelle tahansa kelpaavaa lahjaa. Suklaakonvehtirasiat ovat klassinen vaihtoehto.

3. Tee muutama lahja itse

Erinomainen tapa säästää joululahjakuluissa on tehdä lahjat itse. Suurin osa lahjan saajista myös arvostaa itse tehtyjä lahjoja.

Itse tehdyn lahjan ei tarvitse tarkoittaa satoja tunteja neulepuikkojen ääressä sohvalla. Esimerkiksi leivonnaiset ja jouluiset ruoat sopivat mainiosti jo ennen joulua ystäville tuotaviksi lahjoiksi.

4. Veronpalautukset eivät ole ilmaista rahaa

Monet budjetoivat joulunsa veronpalautusten ympärille. Veronpalautukset eivät kuitenkaan ole ilmaista rahaa. Osan veronpalautuksesta voi laittaa säästöön tai käyttää vararahaston kasvattamiseen. Uusi vuosikin on mukavampi aloittaa kun pankkitililtä löytyy pieni rahapuskuri yllättävien menojen varalle.

5. Vertaile hintoja

Varsinkin verkosta ostettaessa tuotteiden hintojen vertailu on helppoa. Suomen suurimmat hintavertailusivustot ovat Hintaseuranta.fi sekä Vertaa.fi. Myöskään ulkomaisia verkkokauppoja ei kannata unohtaa. Monilla eurooppalaisilla verkkokaupoilla on tarjota joulun alla ilmaiset toimitukset myös Suomeen.

6. Älä osta joululahjoja velaksi

Joululahjojen miettiminen ja ostaminen on mukavaa touhua. Tammikuussa postiluukusta kolahtava luottokorttilasku ei ole kuitenkaan mukavin mahdollinen alku uudelle vuodelle. Jos mahdollista, yritä pysyä budjetissa ja välttää joululahjojen ostamista velaksi.

7. Osta lahjat verkosta

Lahjojen ostaminen verkosta säästää paitsi rahaa, myös aikaa, polttoainetta ja hermoja. Postin teettämän tutkimuksen mukaan jo puolet suomalaisista ostaakin ainakin osan joululahjoista verkosta.

Mikäli vielä epäröit verkosta ostamista, Kuluttajaliiton sivuilta löytyy ohjeita onnistuneeseen verkko-ostamiseen .

8. Käytä alennuskoodit hyödyksesi

Varsin monet verkkokaupat kysyvät kassalla alennuskoodia, kampanjakoodia tai kampanjatunnusta. Alennuskoodit ovat verkkokauppojen tapa tarjota tietyille asiakasryhmille erikoisalennuksia tuotteista. Verkkokaupat lähettävät alennuskoodeja esimerkiksi sähköpostitse vanhoille asiakkailleen.

Alennuskoodeja voi hakea myös Googlen kautta. Lisäksi Suomestakin löytyy jo muutamia alennuskoodeja listaavia sivustoja.

Verkko-ostoksista voi saada alennusta myös ostohyvitysten ja bonusten avulla. Esimerkiksi Ostohyvitys.fi-sivuston kautta voi kerätä bonusta ostoksista reilussa 300 suomalaisessa ja ulkomaisessa verkkokaupassa .

9. Kierrätä lahjoja

Eräs tapa säästää lahjakuluissa on laittaa saadut lahjat takaisin kiertoon. Voitte myös sopia perheen tai sukulaisten kesken siitä, että kuka antaa lahjan kenellekin.

Lue myös:

MTV3/Helmi, ostohyvitys.fi

Kuvat: Shutterstock, Andesr, Kurhan

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja