Näin pihvien syöminen vaikuttaa terveyteesi

Paljon punaista lihaa ja lihavalmisteita syövät saattavat sairastua muita herkemmin aivohalvauksiin, Harvardin yliopiston tutkimus osoittaa. Riski sen sijaan pienenee, jos punaisen lihan vaihtaa kanaan.

Tulokset ovat mielenkiintoisia, sillä proteiinipainotteinen ruokavalio voi laskea verenpainetta ja parantaa kolesterolitasoja verrattuna hiilihydraattipainotteiseen ruokavalioon, ja siten pienentää aivohalvausten vaaraa. Nyt saatujen tulosten valossa näyttääkin siltä, että aivohalvausten kannalta ei kuitenkaan ole yhdentekevää mistä proteiininsa saa.

Yhdysvaltalaistutkijoiden tutkimukseen osallistui 84 000 naista ja 43 000 miestä, jotka seurannan alkaessa olivat 30–75-vuotiaita.

Yli kaksikymmentä vuotta kestävän seurannan aikana 2 600 naista ja 1 400 miestä sairastui aivohalvaukseen. Kun tuloksia mahdollisesti sekoittavien taustamuuttujien vaikutukset suljettiin pois, runsas punaisen lihan syöminen liittyi suurempaan sairastumisriskiin kuin kanan ja muun siipikarjan syöminen.

Tutkijat arvioivat, että päivittäin punaista lihaa syövän sairastumisriski olisi lähes kolmanneksen pienempi, jos hän vaihtaisi pihvit kanaan. Pähkinöitä suosimalla riski olisi kuudenneksen ja maitotuotteilla kymmenyksen pienempi. Sen sijaan kananmuna tai pavut eivät vähentäneet aivohalvausriskiä, tutkijat kirjoittavat.

Punainen liha ja etenkin teollisesti prosessoidut lihatuotteet on aiemminkin yhdistetty aivohalvausriskiin, mutta yleensä riski on liitetty makkaroihin ja muihin lihavalmisteisiin, joissa on runsaasti suolaa ja epäterveellisiä rasvoja.

Tutkimus julkaistiin lääketieteellisessä Stroke-lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja