Näin paljon Marinin Tampereen muotokuva maksoi – uudet tuulet puheenjohtajien muistamisessa säästäisivät rahaa

Sanna Marinin muotokuva paljastettiin Tampereella 0:58

Valokuvaaja Meeri Koutaniemen ottama otos on ensimmäinen valokuvamuotoinen muotokuva Tampereen kaupunginvaltuuston puheenjohtajasta.

Marinin muotokuva julkistettiin Tampereen Raatihuoneella marraskuun lopussa. Tampereella on perinteenä, että kaupunginvaltuuston puheenjohtajista ja kaupungin pormestareista tulee muotokuva Tampereen kaupungin kokoelmaan. Lyhyemmän puheenjohtajakauden tehneistä luottamushenkilöistä ei muotokuvaa tavattu tehdä.

Marin toimi Tampereen kaupunginvaltuuston puheenjohtajana vuosina 2013–2017.

Muotokuva edeltäjien kuvia edullisempi

Marinin muotokuva maksoi 2 585 euroa. Teos oli huomattavasti keskimääräistä Tampereen kaupungin tilaamaa luottamushenkilön muotokuvaa edullisempi. Syynä lienee se, että esimerkiksi öljymaalausten tekeminen kestää keskimäärin valokuvia pidempään.

– Itselleni oli tärkeää, että perinteistä muotokuvaperinnettä, jota kyllä suuresti arvostan, uudistetaan. Alusta asti oli selvää, että muotokuvani toteutetaan valokuvana eikä maalauksena, Marin totesi teoksen paljastustilaisuudessa.

Tällainen uudistaminen voisi tuottaa kaupungille myös säästöä tulevaisuudessa.

Esimerkiksi Tampereen pormestarina toistamiseen toimivan ja Marinin seuraajana kaupunginvaltuuston puheenjohtajana toimineen Anna-Kaisa Ikosen muotokuvamaalaus hankittiin Tampereen kaupungille 20 000 euron hintaan taidemaalari Timo Vuorikoskelta. Teos paljastettiin tämän vuoden kesällä.

Vastaavasti Irene Roivaisen muotokuva vuodelta 2013 maksoi 16 500 euroa ja Hanna Toivion muotokuva samalta vuodelta 16 000 euroa. Sirkka Merikosken muotokuva vuosituhannen alusta maksoi 10 000 euroa ja Seppo Salmisen 50 000 markkaa.

Teoksista valtaosa esillä Virastotalolla

Tampereen kaupungin käytäntönä on ollut, että muotokuvat tilaa Tampereen kaupunginhallitus Tampereen taidemuseon huolehtiessa käytännön järjestelyistä. Muotokuvat liitetään julkistamisen jälkeen Tampereen taidemuseon hallinnoimaan Tampereen kaupungin taidekokoelmaan.

Tampereen kaupungilta kerrotaan, että Anna-Kaisa Ikosen muotokuva on esillä Tampereen Raatihuoneella ja muut teokset Virastotalolla. Poikkeuksena on tuore Marinin muotokuva, joka pyritään toimittamaan sinne Tampereen kaupunginvaltuuston vuoden 2023 ensimmäiseen kokoukseen mennessä.

Lue myös:

    Uusimmat