Näin onnistut juhlien järjestämisessä

Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty – tämä vanha sanonta passaa edelleen varsin hyvin, etenkin kun kyseessä on juhlien järjestäminen. Älä siis turhaan arastele huseerata järjestettävien pirskeiden suhteen muistilista käsissäsi. Säästyt monelta pahalta ja viime tingan stressiltä, jos mietit etukäteen kattavasti, mihin kaikkeen tulisi kiinnittää huomiota.

Juhlapäivämäärä ja pirskeiden paikka on päätetty, vieraiden määrästä ollaan päästy yhteisymmärrykseen ja kutsukortit on lähetetty – ja pian onkin aika siirtyä astetta konkreettisempaan juhlien järkkäilyyn.

Jotta pirskeet ja niiden järjestäminen onnistuisivat mahdollisimman vähäisellä stressillä ja hampaiden kiristyksellä, suunnittele pippalot ja niiden toteutus etukäteen. Käytä rohkeasti apunasi vanhaa kunnon muistilistaa, johon on raapustettu kaikki muistamisen arvoinen upean juhlapäivän onnistumisen kannalta. Puuhaa kyllä riittää, etenkin jos järjestät juhlat kotonasi. Tässä muutamat tärkeimmät asiat, joihin juhlia järjestävän emännän tai isännän kannattaa kiinnittää huomiota.

Tarjoilut

Mieti hyvissä ajoin etukäteen, mitä haluat tarjota vieraillesi. Teetkö ruuat itse, vai käytätkö esimerkiksi pitopalvelun tarjoiluja? Jos päädyt säveltämään herkut itse, suunnittele ruuat niin, että voit valmistaa niistä mahdollisimman paljon etukäteen.

Jos järjestät juhlatarjoilut noutopöydän muotoon, muista, ettei sen tarvitse runsaudessaan olla samanlainen kuin ravintoloissa, joissa hommaa tehdään työkseen. Pidä homma sopivan yksinkertaisena, tärkeintä juhlienkin tarjoiluissa on laatu, eri eri ruokalajien määrä. Ruokia suunnitellessasi, ota huomioon erikoisruokavaliot. Huomioi ainakin laktoosi-intoleranssi, keliakia sekä kasvissyöjät.

Tee ruokatarvikkeista sekä samalla muista juhlan tarpeista – kuten juhlajuomista, kynttilöistä ja kukista –tarkka ostoslista. On aivan varmaa, että joudut kipittämään kodin ja kaupan väliä useampaan otteeseen, jos et viitsi kirjata kaikkia ostettavia tavaroita ylös, oli sitten kyse servieteistä tai kananmunista. Varmista, että ruoka-ainekset riittävät varmasti vierasmäärään nähden, tarjoilujen on riitettävä kaikille.

Kakku kannattaa täyttää juhlapäivää edeltävänä iltana. Koristelun voi hoitaa juhlapäivän aamuna, näin kakku näyttää mahdollisimman freesiltä, kun se kiikutetaan pöytään. Muista, muutenkin että visuaalisuus on "puoli ruokaa". Jotta tarjoilut näyttäisivät juhlapäivänä mahdollisimman houkuttelevilta, viimeistele ruuat koristelemalla ja asettelemalla ne noutopöytään kauniisti.

Kattaminen ja koristelut

Tarkista hyvissä ajoin astioiden, pöytäliinojen, tuolien ja pöytien riittävyys. Jos tilanne näyttää huonolta, lainaa tai vuokraa niitä lisää. Jos juhlabudjetti tuntuu tiukalta, kysy esimerkiksi laina-astioita rohkeasti läheisiltäsi, he auttavat varmasti mielellään.

Varmista, että kynttilöitä ja serviettejä on tarpeeksi. Huolehdi juhlaan tarkoitettujen kukkien ja kukka-asetelmien hankkimisesta. Tsekkaa myös maljakkotilanteesi, päivänsankari kun saa yleensä kasapäin kukkia.

Noutopöytä kannattaa kattaa jo juhlaa edeltävänä päivänä, sillä puuhaan saattaa mennä yllättävän pitkä tovi. Samalla pääset juhlafiilikseen. Pidä mielessä, että sinun ei ole pakko pitäytyä traditionaalin valkoisessa kattauksessa – käytä rohkeasti värejä, jos siltä tuntuu! Samaa teemaa ja värejä voit käyttää muussakin koristelussa. Tee noutopöytään kyltit, joista näkee, mikä ruoka noudattaa mitäkin ruokavaliota.

Juomat ja lasit kannattaa kattaa omalle pöydälle. Niin vieraatkin saavat ne kätevimmin. Muista laittaa juhlajuomat ajoissa kylmään.

Kodin järjestely ja siivoaminen

Juhliminen on mukavampaa, jos siihen on riittävästi tilaa. Jos juhlat järjestetään kotonasi, kanna turhat tavarat juhlien ajaksi varastoon tai huoneeseen, jota ei käytetä juhlien aikana. Tarkista, että jääkaapissa ja kylmäkaapeissa on tarpeeksi tilaa ruuille.

Keskity erityisesti juhlatilan, eteisen ja vessan siisteyteen. Älä siis turhaan ryhdy puunaamaan putipuhtaaksi koko taloa ja kaapin nurkkaa – tuskin vieraasi katsastavat vaatekaappisi järjestyksen tilanteen. Jos ikkunat näyttävä kovin likasilta, ne kannattaa pesaista, mutta hoida sekin jo hyvissä ajoin äläkä päivää ennen juhlia. Ja muista silittää pöytäliinat!

Ota huomioon myös liputus. Jos asut taloyhtiössä, sovi se etukäteen.

Mieti etukäteen, mihin olisi järkevintä sijoittaa lahjapöytä. Vieraat haluavat usein ihastella, mitä päivänsakari on saanut lahjaksi, ja pöytä kannattaakin sijoittaa helppokulkuiseen paikkaan.

Varaa juhliin tuleville lapsille jotain pientä puuhaa. Voit esimerkiksi varata jonkin huoneen pelkästään lasten askartelupuuhia varten. Jos mahdollista, sijoita huoneeseen myös televisio ja DVD-soitin. Ruudussa pyörivä piirretty on yleensä menestys.

Tunnelma kohdilleen

Juhlan järkkääjän ei tarvitse selvitä kaikesta puuhasta yksin. Apujoukot kannattaa kuitenkin pyytää hyvissä ajoin, oli kyse sitten läheisistäsi tai juhliin palkatuista tarjoilijoista. Delegoi etukäteen, kuka hoitaa kahvittelun, kuka kiikuttaa likaisia astioita pois ja kuka tarjoilee onnittelujuomat. Jos haluat valokuvia muistoksi juhlista, siitäkin kannattaa sopia ammattilaisen tai asiasta innostuneen tuttusi kanssa etukäteen.

Jos pyydät apuun läheisiäsi, muista hienotunteisuus. Älä työllistä heitä orjamaisesti, etenkin, jos on tarkoitus, että hekin saisivat nauttia juhlasta.

Kun on juhlapäivän aika, myös juhlanjärjestäjän tulisi yrittää relata parhaansa mukaan – tärkeintä juhlissa on nimittäin tunnelma. Ihmisten muistoihin jäävät juhlat, joissa on ollut huisin lystiä. Ikimuistoista on toki myös ylistressaantuneen juhlakalun tai emännän tiuskiminen vieraille – mutta varsin väärällä tavalla.

Teksti: Helena Mustonen/MTV3
Lähteet: www.yhteishyva.fi, www.ruokamenot.fi, www.ksml.fi
Kuvat: Futureimagebank

Lue myös:

    Uusimmat