Näin menestyneitä naisia pilkataan: Lue yleisimmät stereotypiat

Menestyneet naiset joutuvat usein kuulemaan olevansa kylmiä, kovia tai miehekkäitä. Forbes.com listasi yleisimmät stereotypiat.

Menestystä janoavan naisen tie ei ole mutkaton. Uralleen omistautunutta naista pilkataan muun muassa kylmäksi ja kovaksi.

Nämä yleisimmät stereotypiat haittaavat naisen etenemistä:

Jääkuningatar

Jääkuningatar-stereotypia elää sitkeässä. Moni muistaa Miranda Priestlyn roolin elokuvassa The Devi Wears Prada (ja hänen tosielämän vastineensa Voguen päätoimittajan Anna Wintourin). Jääkuningatar-stereotypia luo mielikuvaa naisesta, joka on epäsympaattinen ja vallanhimoinen.

– Naista joka näyttää työpaikalla tunteensa, pidetään usein herkkänä tai epätasapainoisena alaisena. Nainen, joka ei sitä vastoin näytä tunteitaan ja on superasiallinen, on kylmä ja epänaisellinen, Fiercen toimitusjohtaja Halley Bock kertoo.

Yksinäinen sinkku

Pelko siitä, että miehet pitävät menestyvää naista epäviehättävä, voi estää joitakin naisia tavoittelemasta korkeampaa asemaa. Jo kieli paljastaa epäkohdat. Kun sinkkumiestä pidetään urheana poikamiehenä, yksin elävää naista kuvaillaan vanhaksi piiaksi tai ikäneidoksi.

Kova menestyjä

Menestyjä saa helposti kovan ihmisen maineen. The New York Times -lehden päätoimittaja Jill Abramson on hyvä esimerkki naisesta, jolla on monta eri puolta. Abramson pärjää kovassa ammatissa, mutta se ei estä häntä kirjoittamasta koiranpennuista, joista hän on julkaisemassa kirjaa. Tästä huolimatta hän saa taistella kovan ja tylyn naisen stereotypioita vastaan.

– Tutkivana journalistina minulla on kovat kriteerit ja valtava tapa rajata ja kertoa asioita. Mutta en pidä itseäni kovana ihmisenä, Abramson kertoo.

Heikko

Costa Rican ensimmäinen naispresidentti Laura Chinchilla on kertonut, että menestyvät naiset kohtaavat ennakkoluuloja paljon siitä syystä, että maailma toimii yhä vanhojen sääntöjen perusteella. Naisia voidaan pitää heikkoina siitä syystä, että heillä on erilainen johtamistyyli kuin miehillä.

– Naiset pitävät menestymistä tiimityönä, ei yhden henkilön ansiona. Erilainen tyyli käsitellä valtaa väärin ymmärretään heikkoutena, Chinchilla sanoo.

Maskuliininen

Ajatus siitä että menestyvän naisen pitäisi pukeutua ja näyttää kuin mieheltä saa monet jättämään hameen ja huulipunan kotiin. On hyvä muistaa, että asiallinen pukeutumistyyli ei määrää ketään häivyttämään sukupuoltaan.

Juonittelu

Naisten menestyksen leimaaminen juonittelun tai selän takana sovituksi jutuksi ärsyttää NBC:n uutisankkuri Anny Currya todella paljon. Nainen on itsekin joutunut raivaamaan tiensä huipulle, mutta on joutunut kuulemaan arvuutteluita siitä, oliko ankkuripaikka NBC:llä selän takana sovittu juttu.

Tunteellinen

Naisten tunteellisuutta vastaan hyökätään usein silloin, kun ei haluta heidän etenevän työssään. Kun aina asiallinen Hilary Clinton kyynelehti vaalitaistelun ollessa käynnissä, hänen kyyneleistään nousi maailmanlaajuinen haloo.

Vihainen

Viha on sallittu tunne miehille, mutta kun nainen osoittaa vihaansa, häntä pidetään epäpätevänä. Michelle Obamaa pidettiin "vihaisena mustana naisena" kun hän kampanjoi miehensä rinnalla vuonna 2008. Nykyään Obaman imago on hillitympi ja hänet tunnetaan maailmalla lähinnä hyvästä tyylitajustaan kuin poliittisesta panostuksesta.

Lue myös:

MTV3/Helmi

Lähde: forbes.com

Kuvat: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja