Bongasitko perseidit? Vielä ehdit, ja näin maksimoit mahdollisuutesi

Ensi yönä on huippumahdollisuus nähdä tähdenlentoja – näin varustaudut oikein ja valitset parhaan bongauspaikan 9:20
Katso video: Ursan tiedottaja kertoo, miten kannattaa varustautua ja valmistautua, jotta tähdenlentoja näkee mahdollisimman hyvin ja runsaasti.

Tulevana yönä on hyvä mahdollisuus nähdä tähdenlentoja Suomessa, sillä nyt eletään perseidien tähdenlentoparven parasta havaintoaikaa. Tähtitieteellisen yhdistyksen Ursan tiedottajan mukaan optimaaliseen tähdenlentobongailuun on olemassa omat keinonsa.

Ensimmäinen ja merkittävä neuvo perseidien metsästykseen liittyy sijainnin valintaan. 

– Kannattaa lähteä mahdollisimman kauas kaupungin valojen luota ja valosaasteesta. Itse asun lähiössä, jonka läheltä löytyy pimeä pelto. Sitä käytän, ja sieltä näkyy myös linnunrata, kertoo tähtitieteellisen yhdistyksen Ursan tiedottaja Anne Liljeström.

Pimeyden lisäksi pilvettömyys on eduksi, jos tähtiä ja tähdenlentoja mielii tuijotella. Sillä pääsee myös pitkälle, kun varaa riittävästi aikaa bongailuun ja tarpeeksi lämmintä vaatetta.

Yllä olevalla videolla Liljeström jakaa lisää vinkkejä perseidien havaitsemiseen.

Mitä perseidit ovat?

Perseidit ovat tähdenlentoparvi, jotka syntyvät siitä, kun Auringon ympärillä kiertävät komeetat varisevat radallensa pölyä. Kun maapallo on tiettyyn vuodenaikaan tietyssä kohtaa tuota rataa, pölyä ajautuu ilmakehäämme, ja se kuumenee pudotessaan ja aiheuttaa valoilmiöitä, selittää Liljeström.

– Sen lisäksi, että ne ovat vuoden hauskiten nimetty tähdenlentoparvi, myös hyvin luotettava, sillä ne näkyvät aina joka vuosi samoina päivinä.

Parasta havaintoaikaa ovat yöt  10.–14. elokuuta, ja erityisesti sunnuntain vastaista yötä pidettiin hyvänä bongausyönä.

Otitko kuvan tai videon perseideistä taivaalla? Lähetä se MTV Uutisten toimitukselle WhatsAppilla numeroon 040 578 5504, netin kautta osoitteeseen https://mtvuutiset.fi/lukijankuvat tai sähköpostilla osoitteeseen uutiset@mtv.fi!

Perseidien nimi juontuu siitä, että perseidit näyttävät tulevan Perseuksen tähtikuvion suunnalta. Perseuksen sijaintia ei kuitenkaan tarvitse tietää, jotta perseidejä voi havaita.

– Mitä korkeammalla Perseus on, sitä paremmin tähdenlentoja näkyy. Perseus on korkeimmillaan näin elokuussa aamuyöllä.

Jutta päivitetty 13.8.2023 kello 7.56: Otsikkoa muutettu ja jutun aikamuotoja päivitetty.

Lue myös:

    Uusimmat