Näin liikut bussilla ja taksilla uudenvuoden yönä – lue liikennevinkit!

Liikutko uudenvuodenaattona julkisilla, taksilla, pyörällä, omalla autolla vai jaloin? Nämä vinkit kannattaa lukea ennen aattopäivää ja matkaan lähtöä, jotta vuodenvaihde ei kuluisi kylmässä väristessä tai ikuisessa taksijonossa.

Uudenvuodenaatto lähestyy. Vaikka talvi onkin ollut lämpötilojensa puolesta leuto, kannattaa vuodenvaihteen liikkuminen suunnitella etukäteen välttyäkseen turhalta jonottamiselta tai vilustumiselta liian vähien vaatteiden vuoksi. Lue aaton kulkuvälinevinkit uudenvuoden juhlijalle!

Julkinen liikenne

Uudenvuodenaattona käytetään esimerkiksi Helsingin seudun liikenteessä normaaleja lauantaiaikatauluja. Busseille on lisälähtöjä ja aamuyölinjat liikennöivät lauantain ja sunnuntain välisenä yönä.

Julkisilla liikkuvan kannattaa tarkistaa HSL:n sivuilta tarkat tiedot erityisjärjestelyistä uudenvuodenaatolle, sillä esimerkiksi Senaatintorin juhlien vuoksi osa raitiolinjoista ajaa poikkeusreittejä. HSL on järjestänyt lisäliikennettä esimerkiksi yöbusseille niin paljon, että julkisten käytön pitäisi sujua mutkattomasti.

– Normaalisti vain matkakortti mukaan ja liikenteeseen. Kaikki on suunniteltu niin, että liikenteen pitäisi kulkea jouhevasti, kertoo HSL:n järjestelmäsuunnittelija Arttu Kuukankorvi.

Taksi

Kun julkiset kulkuvälineet lopettavat liikennöintinsä, alkaa juhlakansa käyttää takseja kotiin päästäkseen. Pahin ruuhkahuippu koetaan Suomen Taksiliiton teknisen asiantuntijan Ville Jaakkolan mukaan aamuyöllä, noin kello kahden ja neljän välillä. Tuona aikana jonottaminen kärjistyy suurimpien kaupunkien keskustoissa.

– Ihmiset kulkevat ensin koko illan keskustoihin juhlimaan julkisilla, jonka jälkeen sieltä tullaan taksilla takaisin. Ongelmilta ei voi välttyä, vaikka kaikki kynnelle kykenevät ovatkin ajossa, mies toteaa.

Hyväksi vinkiksi taksin saamiseen Jaakkola neuvoo kävelemään hieman ydinkeskustan ulkopuolelle, menosuuntaan. Esimerkiksi Helsingin keskustasta Itä-Helsinkiin pyrkivien kannattaa kävellä vaikka Hakaniemen torin taksitolpalle. Jonoa on usein vähemmän, mutta autoja liikkuu jatkuvasti.

Taksikeskukset eivät välttämättä tavoita ruuhkaisimpaan aikaan, joten kannattaa tutustua tekstiviestitilaukseen, joka toimii Helsingissä. Taksia ei kannata tilata tekstiviestitse tolpalle, vaan johonkin osoitteeseen. Lisäksi tolpalla odottavien kannattaa yrittää pyrkiä käyttämään samaa taksia samaan suuntaan menevien kanssa ja suosimaan kimppataksijärjestelyitä.

Pyörä

Leuto talvi on mahdollistanut pyöräilyn yhä myöhempään. Kelien liukkautta ja vallitsevia sääolosuhteita kannattaa tarkkailla päiväkohtaisesti ennen pyörän satulaan hyppäämistä. Kunnon varustus helpottaa talvipyöräilijää ja tekee kotiin pyöräilystä mukavamman kokemuksen.

Muistathan kulkuvälinettä valitessasi, ettei alkoholi sovi pyöräilijälle. Päihtynyt pyöräilijä saattaa aiheuttaa vaaratilanteen esimerkiksi jalankulkijalle. Myös sopiva turvavarustus, eli pyöräilykypärä, suojaa juhliinkin suuntaavan pyöräilijän päätä.

Pyörällä keskustaan saapuvan kannattaa miettiä jo etukäteen hyvä säilytyspaikka pyörällensä ja varmistaa oikea lukitus, ettei tiellä oleva, huonosti lukittu pyörä päädy viheliäiden ohikulkijoiden käsiin.

Henkilöauto

Henkilöautolla matkaan lähtevän kannattaa pyöräilijän tavoin pohtia parkkipaikkavaihtoehtonsa etukäteen ja varata taskurahaa parkkimittareita varten. Kimppakyytejä kannattaa suosia taksilla kulkemisen tavoin myös henkilöautoillessa.

Muistathan, että et juo, jos tartut rattiin yöllä!

Kaupungit ovat täynnä ihmisiä vuodenvaihteessa, joten ajajan kannattaa kiinnittää jalankulkijoihin erityistä huomiota, ja vaikka ilotulitukset ovatkin kauniita, tulee ajajan huomioida liikenne taivaalle tuijottelun sijaan.

Jalankulkija

Juhlapaikan lähistöllä tai kaupunkien ydinkeskustassa asuvien kannattaa suosia omia jalkoja kotiin halutessaan. Leuto talvi mahdollistaa mukavan yöllisen kävelyhetken, kunhan päällä on sopivasti vaatetta ja jalassa hyvät, kävelyyn suunnitellut kengät, jotka voi napata vaihtokengiksi mukaan vuodenvaihteen juhlaan.

Vuodenvaihteen on ennustettu vaihtuvan selkeässä poutasäässä, pienestä pakkasesta nauttien. Suurin osa myrskyistä on ohi lauantaihin mennessä. Uudenvuodenaaton tarkan sään voi tarkistaa MTV3:n Sää-sivuilta.

Lue myös:


MTV3/Helmi

Kuvat: Shutterstock

Lähteet: HSL, Suomen Taksiliitto, Ilmatieteen laitos, Laki24

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja